субота, 17. септембар 2016.

BAKINA PITA SA MEŠENIM KORAMA


***
Zivela sam u porodicnoj kuci u centralnom delu Zvezdare,u Beogradu.
Lepa petosobna kuca sa ovalnom terasom gde je mama na prolece iznosila ukrasne saksije "kane",a cije lukovice je brizljivo cuvala u podrumu kuce.Podrum je bio velik kao i sama kuca,mirisao je na kupus iz velikih kaca i ostalu zimnicu uredno slozenu po policama.Te lukovice kane bi vrlo brzo postale jake biljke velikih listova sa cvetovima,kojima su se divile  komsinice i prijateljice moje mame.Stavljla ih je na vrh betonskih stubova terase, nase kuce,stare u to doba,bar 100 godina.Sa ulice su leprsale zavese na prizemnim otvorenim prozorima,iza kojih bismo moja starija sestra i ja gledale grupice decaka u prolazu i medju njima "onaj",a cesce je prolazila "njena grupa",gurkale bismo se i smejale,skrivajuci same od sebe veliku tajnu-da smo zaljubljene!
Iza kuce, prostiralo se lepo veliko dvoriste,sa engleskom travom,koju smo sadili prvom polovinom marta,a vec za par meseci ta lepota bi nam se pretvorila u nocnu moru,jer se trava morala sisati,a u nedostatku uredjaja na struju.Roditelji bi nas lepo zamolili da osisamo travu u dvoristu makazama,u zamenu za samostalni odlazak u bioskop "Svrca", subotom pre podne.Bioskop"Svrca"(vise ne postoji) je bio par stotina metara udaljen i nije se prelazila ni jedna ulica!
Naravno,svaki put smo odusevljeno pristajale.
Zuljevi i plikovi na prstima od teskog secenja se ne racunaju,to se podrazumevalo,iako smo rodjene u gradu gde i nas otac,iz kuce obrazovanih roditelja,rad,pa i ovako tezak se prosto prihvatao kao deo jednog dana.
Nasa kuca vise ne postoji,ali secanja i mirisi ostaju i dalje prisutni,kao i srecni dani kada nam je dolazila baka u goste.Mirisala je na vanilu i "grancle",sada stare zaboravljene kolacice interesantnih oblika.Dok bi ih mesila,nasa baka bi nam krisom davala to ukusno testo u kome smo sestra i ja uzivale i koje se takvom brzinom topilo u ustima slatko i mirisljavo.Tih dana sve zabrane su padale u vodu.Bila je to zena koju je bilo tesko odbiti.Sreca,veselje i ljubav su se stalno preplitali.Osecaj neponovljiv,bas kao i ona,nasa baka.
***
U secanje na baku,pravicu pitu sa domacim korama i filom od sira i jaja.
*
Recept je ucestvovao u Kuligre-
Najbolji Recept moje bake I Zidna Kuvarica
*

Potrebno:
-kolicinu sami izaberite-
belo brasno(hit u to vreme)
voda
ulje

Fil:
1/2kg sitnog sira
3 cela jaja+belance
1 zumance za premazivanje
prasak za pecivo
so





Priprema:
zamesiti testo,rukama raditi na radnoj povrsini,dok ne postane glatko,kompaktno,kad se presece nozem da ima na preseku bezbroj malih rupica.




Premazati ga sa malo ulja pokriti ili staviti u kesu,pa u frizider,kao ja,da odstoji par sati.
Izvaditi testo,praviti jufke(ja sam male,jer je mala radna povrsina koju imam),rastanjiti prstima,pa oklagijom,



celu koru premazati filom koji smo vec napravili,


polako rolati,


pa sloziti u okrugli pleh,prethodno podmazan uljem i brasnom ili pek papirom,


sve dok ne potrosimo svo testo,ili popunimo pleh(testo moze da se zamrzne za drugi put)


premazemo zumancem, i ostatkom fila,ako ga imamo,pospemo malo susama(moj dodatak ovoj bakinoj caroliji),



pa u zagrejanu rernu,sa ventilatorom,polako na 150c,oko 30-40 minuta,uz kontrolu.


Kad se prohladi,izvaditi iz kalupa i seci.
 

Moja baka je kidala od pocetka venca,pa dalje,ja sam htela da se vidi lepo presek,pa sam koristila kuhinjske makaze.


 Pita moze da stoji u kutiji sa poklopcem,u frizideru,ukusna je  ako doceka drugi dan.


                                
***
Moja Zidna Kuvarica

***
                                      Prijatno :)                                            
                                                                                                                 

недеља, 4. септембар 2016.

BAKLAVA SA SVEZIM SMOKVAMA








 Ajme, koliko nas je
***
Bila mi je jako potrebna dobra slatka torta ,da se brzo pravi,da bude super ukusna i da dobro izgleda kad se posluzi,a da se ne pece,jer je vrucina staravicna,ovog 17-tog avgusta..Poceh sa listanjem svojih recepata-sve vec vidjeno,spremano,a treba da bude nesto novo,intrigantno dobrog ukusa...pa,hajd' na net...ni tu ne vidim to sto trebam.Spremim se,pa u "market",prodjem ceo....i ideja!Kupim pakovanje gotovih palacinki(inace nikad ne bih,ali-dobre su!)i vratim se da spremim TORTU.Kore imam,smokve imam,orahe da,limun,fruktozu...Tako mi se brzo sve slozilo,i ispalo je bas kako sam zelela:nesto neobicno novo sa svezim smokvama...za rodjendan coveku sa kojim podjoh na ovo putovanje...
 ***
Za Igricu Ajme, koliko nas je,gde je domacica sa bloga   SNEŠKO DOMACICA, 
a zadata tema za ovaj mesec je  "SVEŽE SMOKVE "


Potrebno:
10-15-tak svezih smokava(zavisno od velicine
5 palacinki
5 kora za pitu
150-200gr mlevenih oraha(ja sam 200 gr)
Preliv:
1i 1/2l vode
1 ceo limun
3 cveta anisa
2 kesice vanil secera
secer za preliv(ja sam koristila fruktozu 10-tak kasika)

Priprema:
U okrugli pleh ili kalup postaviti pek papir,malo ulja,pa redjati koru(prethodno skrojenu po meri kalupa),orahe,smokve secene na kolutove,


palacinka,orasi,smokve,

pa dok se ne potrosi glavnimaterijal-smokve i orasi.Na kraju stavljamo palacinku,lakse ce se seci,


prekrijemo je tankom koricom,secemo kocke.


Pecemo kao svaku baklavu u zagrejanoj rerni.
U manju serpicu sipamo vodu i secer u koji dodamo cvet anisa i kolutove limuna,da vri do malo gusceg serbeta.

Pecenu baklavu prelijemo serbetom,ostavimo da sve upije,

ukrasimo,

sluzimo uz rodjendanske dobre zelje....

                                  Prijatno  😊💕   


 

субота, 3. септембар 2016.

PEKMEZ OD ŠLJIVA SA ČOKOLADOM I RUMOM & PLUM JAM WITH CHOCOLATE AND RUM




















Potrebno:
3kg šljiva
8-10 kašika fruktoze(po ukusu)
2 kesice vanil šećera
70 gr čokolade
malo ruma(po ukusu)
Priprema:
šljive oprati,vaditi kostice,pa po zelji ostaviti polovine ili seckati na četvrtine,kao ja.


Dodati fruktozu,mesati,na srednjoj temperaturi.


Kada je dobro ukuvan,dodati vanil šećer, i čokoladu,



mesati,dodati rum,mešati.


Tegle sterilisati u rerni,pa vruć pekmez sipati u vruće tegle,

ostaviti da se ohlade,pa zatvoriti poklopcima,u šerpu sipati vodu(na dno šerpe krpa),poređati tegle,uključiti,kuvati oko20-tak minuta da vri-na srednjoj temperaturi.

 Tegle ostaviti u vodi do hlađenja,pa vaditi,brisati od vode,ostaviti na suvom da se potpuno ohlade.Skladistiti!


                                   Prijatno :)

        

ZACIN ZA SVA JELA & SPICE FOR ALL




Potrebno:
800gr sargarepe
1 kg paskanata
1 kg korena persuna
800 gr korena celera
oko 3 vezice persuna (ne mora)
1/2 kg himalajske soli

Priprema:

Svo povrce ocistiti,seci na manje komade,usitniti u blenderu ili secku,dodati so i viljuskom dobro pomesati.



Tegle sterilisati u
mikrotalasnoj,prohladiti,sipati,
dobro kasikom pritisnuti zacin,tako da izadje sav vazduh,zatvoriti tegle.
Drzati u frizideru.





Vazno je da,kada koristite ovaj zacin,jelo ne solite dodatno,jer u njemu vec ima soli.


                  Prijatno😊

петак, 2. септембар 2016.

KISELIO - SLATKI KRASTAVCICI I OSTALO POVRCE & SOUR - SWEET CUCUMBERS AND OTHER VEGETABLES





Savrseno hrskavi krastavcici i ostalo povrce....                    
POTREBNO:

1 litar alkoholnog sirceta
3 litre vode
200 gr soli
400gr secera(smedji ili
beli)
20 gr bibera u zrnu
lorber po dva-tri listica u svaku teglu
20 gr semena slacice
1 saka kima
1 kesica vinobrana
1 kesica konzervansa

PRIPREMA:

Vodu,sirce,so i secer prokuvati,pa malo prohladiti.Dodati zacine,konzervans,vinobran,dok je toplo,mesati,ostaviti da se ohladi.


Oprati i osusiti krastavcice,papriku,sargarepu,
zeleni paradajz(ja sam stavila i malo zelenog ceri-paradajza sa moje terase),karfiol,crni i beli luk ocistiti,glavicu kupusa iseci na vece komade.

 


Redjati prvo krastavcice u krug,a sve ostalo po zelji.Ja sam u tegle redjala svo povrce,sem kupusa.Kada sam zavrsila sa popunjavanjem tegli,naliti u svaku teglu hladnu "corbu"da ogrezne(da svo povrce bude u vodi).



















Preko krastavcica postaviti mrezice i zatvoriti tegle.
Ostalo je jos raznog povrca,zelene paprike,dva duga krastavca,sekla sam ih na kolutove i uzduz,pa sam zajedno sa secenim kupusom redjala u vecu plasticnu kutiju,


nalila preostalu "corbu",pritisla starim tanjirom i zatvorila.



Jedna manja tegla je pored raznog povrca dobila i par faferoncica direktno sa moje terase.
***
Ovako spremljeno povrce moze da stoji vise godina.



       Probajte i uzivajte
            
             Prijatno 😊                                                     

Укупно приказа странице

Образац за контакт

Име

Имејл адреса *

Порука *