nase drage prijateljice Dubravke Belogrlic
U meksickoj ishrani posebno mesto zauzima avokado kao salata,glavno jelo ili dodatak jelu-zacinjen ili ne.Patlidzan je u nasu kuhinju usao polovinom XI veka,a u istoriju je usao i kao proizvod "Nas ajvar"(paprika pomesana patlidzanom)- nas (i grcki) specijalitet poznat sirom Evrope!
Potrebno:
1 avokado
5-6 cenova belog luka
1 mladi crni luk
saka listova svezeg bosiljka
1 1/2 soka od limuna
bibera po ukusu
malo origana
150 ml maslinovog ulja
1 kasicica kapara
Prilog:
1 veci patlidzan
malo razanog brasna
malo susamovih semenki
malo bibera
malo origana
2 kasike maslinovog ulja
Priprema:
Avokado iseci na pola,izvaditi "koscicu",unutrasnjost nozem seci na kocke,pa polovinu avokada izvrnuti spolja i tako skinuti kozu(ako je avokado potpuno zreo).
Beli luk i struk crnog luka iseci krupno.Avokado,bosiljak,biber,maslinovo ulje,limunov sok luk,kapar i sve ostale sastojke sipati u blender.Blendirati dok ne postane ujednacena glatka pasta.Pola korice od limuna rendati na najsitniju stranu rendeta i sjediniti sa avokadom.
Ovaj fini sos ne treba soliti posto je kapar dovoljno slan.
Pastu usuti u teglicu(400 ml),pa odozgo posuti rendanom koricom limuna.Zatvorenu teglicu drzati u frizideru.
Patlidzan oljustiti,iseci na kriske,posoliti i ostaviti da pusti gorcinu.
Kad malo odstoji pazljivo ga ocediti.Razano brasno i susamove semenke pomesati pola - pola,dodati biber i origano.Kriske patlidzana valjati u brasno sa susamom i redjati na nauljen pleh.
Peci u zagrejanoj rerni na 160c oko 30 minuta.Prohladiti patlidzan i filovati avokado sosom.
Prijatno 😍
Нема коментара:
Постави коментар