уторак, 08. децембар 2015.

CHUTNEY-PIKANTNI DZEM



CRNI LUK I PARADAJZ
Hindu"chatni" = "jaki zacini"
******
CHUTNEY(catni,orig.CHATNI) dolazi iz Juzne Azije,tacnije iz Indije i Pakistana,pa su tako i nacin pripreme i kombinacije namirnica dosta razliciti.
Poznat je kao prilog glavnom jelu,jer je nesto izmedju salse,pekmeza,dzema,umaka(sosa).
Chutney se moze sluziti svez ili kuvan(dinstan)i ima puno kombinacija(voce,povrce,slatko-ljuto-kiselo).

******
POTREBNO:

                                                                        
3 crna luka
2 paradajza
1/2solje crnog
vina
2 kasike smedjeg
secera(ili po 
ukusu)
1 cili papricica
(sveza,suva ili 
iz tursije)
1/2 kasicice cimeta
2 kasike Vorcester-sos
2 kasike Umebosi-sirce
1 kasika maslinovog ulja
(Ovo je kolicina za manju teglicu)


PRIPREMA:

Na maslinovom ulju proprziti seckan crni luk(ja sam koristila domaci luk-kolacar,mali i  pljosnat),dodati seckan paradajz,dinstati da uvri visak
tecnosti koju paradajz otpusti,



                                                                                 

dodati secer,mesati varjacom,kao za svaki dzem,doliti crno vino(ja sam imala francusko,ali je jos bolji nas"Zdrebac"),mesati,dodati Vorcester-sos,cili  papricicu,




umebosi sirce,mesati da uvri,dodati cimet,mesati dok ne vidimo dno serpice.


Skloniti sa ringle i ispasirati rucnom pasir-kasikom


Teglu oprati i sterilisati u rerni,poklopce prokuvati.Dzem sipati u ohladjenu teglu,zatvoriti.


Sluziti uz jela sa mesom ili rostilj,dobar kao namaz za krekere,hleb ili kao dodatak brzoj hrani.


Teglice upakovane etno povezom,dobro ce doci za novogodisnji ili bozicni poklon.
***
Sve namirnice za ovaj dzem se mogu naci u prodavnicama Zdrava hrana ili u vecim marketima.

                     
             Prijatno 😊
 

Нема коментара:

Постави коментар

U kuvanju masta pravi svasta

Google+ Badge

Укупно приказа странице

Образац за контакт

Име

Имејл адреса *

Порука *

Follow by Email