3,5kg šljiva
10-12 kašika fruktoze(po ukusu)
2 kesice vanil šećera
200 gr čokolade
3-4 kasicice cimeta
malo ruma(po ukusu)
Priprema:
šljive oprati,vaditi kostice,pa po zelji ostaviti polovine ili seckati na četvrtine,kao ja.
Dodati fruktozu,mesati,na srednjoj temperaturi.Kada je dobro ukuvan,dodati vanil šećer, i čokoladu,
4 kasicice cimeta,rum po zelji,
kuvati na srednjoj temperaturi uz mesanje.
Spremiti tegle-sterilisati u rerni(150 C),poklopce prokuvati,pa kada je pekmez ukuvan,sipati u vruce tegle,zatvoriti,tako vruce okrenuti na poklopce.
Kada se ohlade pristupiti pasterizaciji,kako nema nikakvog dodatka za odrzavanje,ovo ce biti dodatna mera da se pekmez na ne kvari.
Pasterizacija:
u šerpu sipati vodu(na dno šerpe krpa),poređati tegle,uključiti,kuvati oko 30-tak minuta da vri-na srednjoj temperaturi.
Ohladiti,prosusiti,postaviti nalepnice o vrsti voca i datumu pasterizacije,redjati u ostavu/spajz.
Prijatno :)
Нема коментара:
Постави коментар