3 srednje velike tikvice
1 veci patlidzan(plavi paradajz)
3 oljustena paradajza
1 crveni luk
2 cena belog luka
1/2 l paradajz pelata,soka,koncentrata...
4 kasike domaceg ili boljeg kupovnog ajvara(ja sam odlican kupovni,jer jos nisam spremala svoj)
2-3 kasicice taan paste,ili po ukusu(tahini,susam puter)
malo soli(jer je i ajvar i paradajz vec zasoljen)
bibera,2 ravne kasike smedjeg secera
maslinovo ulje
Priprema:
Na maslinovom ulju dinstati crni i beli luk,
Patlidžan ocistiti,iseci na kocke,posoliti,da odstoji bar 30min.,procediti,dodati u serpu,
tikvice izrendati,paradajz oljustiti,iseci na kocke pa dodati u serpu
dinstati dok ne ispari sva voda koju puste tikvice i paradajz,
pelata,soka,koncentrata,
kuvamo da postane gusta kompaktna masa,dodamo i 4 kasike domaceg ili boljeg kupovnog ajvara,
2-3 kasicice taan paste,smedji secer,biber po ukusu i zelji.
Sve kuvati jos nekoliko minuta.
Tegle sterilisati u rerni(150-160C),poklopce prokuvati,pa sipati vruc ajvar u vruce tegle,zatvoriti ih,ohladiti.
Pasterizacija:
Na dno serpe postaviti kuhinjsku krpu ili pamucnu tkaninu,poredjati tegle,naliti vodu,kuvati oko 40-tak minuta.
Ohladiti,obeleziti etiketom vrstu ajvara i vreme pasterizacije,
Prijatno :)
Нема коментара:
Постави коментар