Sarajevski sahan se sastoji od raznog povrća - tikvice, paprike, raštana, crnog luka, paradajza, koje se napune faširanim mesom,pirinčom i začinima.
Sam sahan u kome se jelo kuva, po svojoj izradi često je pravo malo umetničko delo, a poseban trud se ulaže u ukrašavanje njegovog poklopca, kojim se pokrije kako se ne bi ohladilo.
Dolme su sva punjena jela, kao sto je sogan dolma, "sogan" na turskom znaci luk i u Turskoj se sva punjena jela nazivaju tako- "Dolmasi" Sogan Dolmasi, Biber Dolmasi - punjene paprike...
To su jela koja vode poreklo iz Turske kuhinje.Pune se tikvice, paprike, luk, paradajz, patlidžan,list vinove loze,list raštana.
***
Potrebno:
Fil:
300 gr mlevenog junećeg/telećeg mesa
1 supena kašika speltinih mekinja
1 s.kašika brašna od leblebija
malo mlevenog belog bibera
malo maslinovog ulja
Povrće:
1 veći crveni luk
2 tikvice/svaka podeljena na tri dela/
1veći paradajz/presečen na polovine/
-Ovo su moje "odokativne mere"(ono što sam imala u frižideru,a trebalo je potrošiti),a svako neka stavi količinu povrća,pa i vrstu koju voli,pa prema toj količini dodati kol. mesa.
Priprema:
Meso zamesiti sa gore navedenim sastojcima,pa u frižider da odstoji.
Povrće očistiti,preseći,izdubiti.
Na dno šerpe sipati meso iz paradajza koji je izdubljen,pa puniti mesom tikvice,ravnomerno ređati punjeni luk,paradajz,
poklopiti ostatkom izdubljenih tikvica i komadima luka,
naliti vodom,kuvati na umerenoj/srednjoj temperaturi oko 35 min.
ili pavlakom.
Veoma dobrog ukusa,bez zaprške i lagano,zdravo jelo,posebno dobro ide sa ovim domaćim hlebom.
Prijatno :)
Нема коментара:
Постави коментар