среда, 19. септембар 2018.

PEKMEZ OD BUTTERNUT TIKVE & BUTTERNUT PUMPKIN JAM


Cucurbita moshata - muskatna tikva
Butternut  (cucurbita moschata) kompaktna srednje velika puter tikva žućkaste boje i kruškolikog oblika. Veličina oko 30 cm i težina do 2 kg. Meso tikve je narandzasto, čvrsto, slatkasto, aromatičnog orašastog okusa.

Ova vrsta bundeve je izduženog i kruškolikog oblika i može narasti do dva kilograma. Njena unutrašnjost je tamnonarandžaste boje, mesnata,slatka i kremasta, što je čini jako popularnom za pripremu raznih poslastica. Možete je cuvati jer u sezoni ima dug vek trajanja,cak do dve godine.
***
Potrebno:
1 kg  butternut bundeva
1 dunja
100-120 gr secera
muskatni orascic
1/2 soka od  limuna+meso 1/2 limuna
10 gr djumbira
2-3 mlevena karanfilica
na vrh noza semenki vanile/2 kasike ekstrakta
malo ruma
Priprema:
Sve po receptu gore skuvati da omeksa,pa ispasirati (blender/stapni mikser),vratiti na ringlu,kuvati jos 10-tak minuta na umerenoj temperaturi uz mesanje,dok se ne vidi dno serpe pri mesanju.Sipati u vruce tegle,ohladiti.


Pasterizovati - u serpu poloziti krpu,postaviti poklopljene tegle,sipati vodu do poklopaca i kuvati na nizoj temperaturi da struji voda oko 30 minuta,iskljuciti ringlu,ostaviti da se ohladi.Vaditi tegle,obrisati ih i postaviti etikete sa datumom pasterizacije.
Sva zimnica i slatka i slana koja se pasterizuje,moze da traje neograniceno dugo,bez ikakvih dodataka .


                                                                 Prijatno 😍


Нема коментара:

Постави коментар

U kuvanju masta pravi svasta

Укупно приказа странице

Образац за контакт

Име

Имејл адреса *

Порука *

Follow by Email