недеља, 16. октобар 2016.

KREM CORBA"TRI VRSTE PECURAKA" & CREAM SOUP "THREE TYPES OF MUSHROOM"

*Bukovača (Pleurotus ostreatus) je gljiva školjkastog oblika  i smeđe boje. Može da izraste i do 20 cm u prečniku. Bukovača je veoma cenjena i lekovita gljiva, a korisna je kod anemije, loše cirkulacije, ukočenosti ekstremiteta, povišenih vrednosti holesterolai triglicerida, oslabljenog imuniteta. Poseduje izuzetna antitumorska svojstva.
*Shii – take (Lentinula edodes), hrastova pečurka, može se nabaviti suva, sveža ili obarena. Pripada grupi delikatesnih jestivih pečuraka zbog svog specifičnog i egzotičnog mirisa i ukusa. Pripada grupi najboljih i najukusnijih pečuraka. Japanci je zovu eliksirom života i  koriste je u svakodnevno u ishrani svežu, kao salatu ili kuvanu u jelima ili čaju (razbija kamen u bubregu, izlučuje masti, smiruje nervni sistem…).  U Japanu se od nje pravi shii – take vino.  
*Kineska crna pečurka :"Tajna crne gljive. Da biste sprečili stvaranje ugrušaka, snabdevajte svoju krv lekom iz azijske crne gljive." Ona je veoma cenjena u tradicionalnoj kineskoj medicini zbog svojih povoljnih efekata na krv. Neki je nazivaju 'tonikom dugovečnosti'.
***

Potrebno:
suva bukovača(nekoliko)
šiitake pečurka (nekoliko)
crne "kineske"pečurke(nekoliko)
1 tikvica
1 manji krompir
1crni luk"srebrnjak"
1 čen belog luka
1 supena kašika maslinovog ulja
2 kašike biljne pavlake(opciono)
Priprema:
sve pečurke staviti u šerpicu i naliti vodom da odstoji par sati(još bolje poklopljeno celu noć,kao ja),


pa procediti vodu u kojoj su bile, sačuvati je za nalivanje,a pečurke iseckati.

Šerpu sa maslinovim uljem zagrejati,dodati seckan crni i beli luk,dinstati dok ne postane staklastog izgleda,dodati pečurke,

 
rendani krompir i rendanu/seckanu tikvicu,


naliti vodom u kojoj su stajale pečurke,kuvati na srednjoj temperaturi(2)oko 30-tak minuta.

Kada je čarba gotova,štapnim mikserom/u blenderu,usitniti,ali da ostane po neki komadić pečurkica i povrća.

Poslužiti toplu čorbu,po ukusu dodati malo biljne pavlake,

uz zdrav domaći hleb
 
                                                   Prijatno :)

Нема коментара:

Постави коментар

Укупно приказа странице

Образац за контакт

Име

Имејл адреса *

Порука *