*Shii – take (Lentinula edodes), hrastova pečurka, može se nabaviti suva, sveža ili obarena. Pripada grupi delikatesnih jestivih pečuraka zbog svog specifičnog i egzotičnog mirisa i ukusa. Pripada grupi najboljih i najukusnijih pečuraka. Japanci je zovu eliksirom života i koriste je u svakodnevno u ishrani svežu, kao salatu ili kuvanu u jelima ili čaju (razbija kamen u bubregu, izlučuje masti, smiruje nervni sistem…). U Japanu se od nje pravi shii – take vino.
*Kineska crna pečurka :"Tajna crne gljive. Da biste sprečili stvaranje ugrušaka, snabdevajte svoju krv lekom iz azijske crne gljive." Ona je veoma cenjena u tradicionalnoj kineskoj medicini zbog svojih povoljnih efekata na krv. Neki je nazivaju 'tonikom dugovečnosti'.
***
Potrebno:
suva bukovača(nekoliko)
šiitake pečurka (nekoliko)
crne "kineske"pečurke(nekoliko)
1 tikvica
1 manji krompir
1crni luk"srebrnjak"
1 čen belog luka
1 supena kašika maslinovog ulja
2 kašike biljne pavlake(opciono)
Priprema:
sve pečurke staviti u šerpicu i naliti vodom da odstoji par sati(još bolje poklopljeno celu noć,kao ja),
pa procediti vodu u kojoj su bile, sačuvati je za nalivanje,a pečurke iseckati.
Šerpu sa maslinovim uljem zagrejati,dodati seckan crni i beli luk,dinstati dok ne postane staklastog izgleda,dodati pečurke,
rendani krompir i rendanu/seckanu tikvicu,
naliti vodom u kojoj su stajale pečurke,kuvati na srednjoj temperaturi(2)oko 30-tak minuta.
Kada je čarba gotova,štapnim mikserom/u blenderu,usitniti,ali da ostane po neki komadić pečurkica i povrća.
Poslužiti toplu čorbu,po ukusu dodati malo biljne pavlake,
uz zdrav domaći hleb
Prijatno :)
Нема коментара:
Постави коментар