субота, 24. септембар 2016.

FINI AJVAR SA TIKVICAMA,PATLIDŽANOM,PARADAJZOM I TAAN PASTOM &FINE SPREAD MADE OF ZUCCHINI,EGGPLANT,TOMATOES AND TAHINI PASTE





Potrebno:

3  srednje velike tikvice
1 veci patlidzan(plavi paradajz)
3 oljustena paradajza
1 crveni luk
2 cena belog luka
1/2 l paradajz pelata,soka,koncentrata...
4 kasike domaceg ili boljeg kupovnog ajvara(ja sam odlican kupovni,jer jos nisam spremala svoj)
2-3 kasicice taan paste,ili po ukusu(tahini,susam puter)
malo soli(jer je i ajvar i paradajz vec zasoljen)
bibera,2 ravne kasike smedjeg secera
maslinovo ulje


Priprema:
Na maslinovom ulju dinstati crni i beli luk,

Patlidžan ocistiti,iseci na kocke,posoliti,da odstoji bar 30min.,procediti,dodati u serpu,


tikvice izrendati,paradajz oljustiti,iseci na kocke pa dodati u serpu



dinstati dok ne ispari sva voda koju puste tikvice i paradajz,

uz stalno mesanje varjacom.Kuvati na srednjoj temperaturi,pa kada nam se ukaze dno serpe pri mesanju,dodajemo 1/2 l paradajz
pelata,soka,koncentrata,


kuvamo da postane gusta kompaktna masa,dodamo i 4 kasike domaceg ili boljeg kupovnog ajvara,


kuvamo jos 30 min. uz mesanje,pa dodamo i
2-3 kasicice taan paste,smedji secer,biber po ukusu i zelji.


Sve kuvati jos nekoliko minuta.
Tegle sterilisati u rerni(150-160C),poklopce prokuvati,pa sipati vruc ajvar u vruce tegle,zatvoriti ih,ohladiti.


Pasterizacija:
Na dno serpe postaviti kuhinjsku krpu ili pamucnu tkaninu,poredjati tegle,naliti vodu,kuvati oko 40-tak minuta.


Ohladiti,obeleziti etiketom vrstu ajvara i vreme pasterizacije, 
  

pa odloziti na policu u ostavi/spajzu.

                                       Prijatno :)

среда, 21. септембар 2016.

JUNECA KOLENICA U PRESNOM POVRCU & KOZJI SIR & BEEF IN CRUDITY & GOAT CHEESE


Potrebno:
500 gr junece kolenice bez kosti
2 kasike maslinovog ulja-za dinstanje,
so/zacin
povrce:
1 paradajz,1 sargarepa,1krastavac,manji komad korena celera,manji crveni luk,persun-list,umebosi sirce(sirce od umebosi sljive-"zdrava hrana")
prilog:
100gr kozjeg mladog sira
Priprema:
Junecu kolenicu iseci na tanje snite,


poredjati u tiganj sa uljem,

dinstati poklopljeno, dok meso potpuno ne omeksa.

Povrce-sargarepu i koren celera izrendati na sitno rende,ostalo povrce seci na kocke,dodati sirce,pomesati.

Na tanjir servirati tople snicle kolenice,povrce i kozji sir,pa preliti sosem od mesa.


                                                                            Prijatno :)

уторак, 20. септембар 2016.

PEKMEZ OD ŠLJIVA SA CIMETOM,ČOKOLADOM I RUMOM & PLUM JAM WITH CINNAMON,CHOCOLATE AND RUM



Potrebno:
3,5kg šljiva
10-12 kašika fruktoze(po ukusu)
2 kesice vanil šećera
200 gr čokolade
3-4 kasicice cimeta
malo ruma(po ukusu)

Priprema:
šljive oprati,vaditi kostice,pa po zelji ostaviti polovine ili seckati na četvrtine,kao ja.


 Dodati fruktozu,mesati,na srednjoj temperaturi.Kada je dobro ukuvan,dodati vanil šećer, i čokoladu,

4 kasicice cimeta,rum po zelji,

kuvati na srednjoj temperaturi uz mesanje.
Spremiti tegle-sterilisati u rerni(150 C),poklopce prokuvati,pa kada je pekmez ukuvan,sipati u vruce tegle,zatvoriti,tako vruce okrenuti na poklopce.

Kada se ohlade pristupiti pasterizaciji,kako nema nikakvog dodatka za odrzavanje,ovo ce biti dodatna mera da se pekmez na ne kvari.
Pasterizacija:
u šerpu sipati vodu(na dno šerpe krpa),poređati tegle,uključiti,kuvati oko 30-tak minuta da vri-na srednjoj temperaturi.
 
Ohladiti,prosusiti,postaviti nalepnice o vrsti voca i datumu pasterizacije,redjati u ostavu/spajz.


Prijatno :)
      

понедељак, 19. септембар 2016.

PEKMEZ OD BRESAKA SA VANILOM,LIMUNOM I CIMETOM & JAM OF PEACHES WITH VANILLA,LEMON AND CINNAMON


Potrebno:
3,5 kg bresaka
100-150 gr fruktoze
2 Dr.Oetker vanil-burbon secera(moze i stapic)
1 cedjeni limun
2-3 kasicice(moze i vise)cimeta
Priprema:
Breskve oprati,iseci na kockice(ja ih nisam ljustila),pa u serpu,dodati secer,kuvati,

kada puste sok,izliti sav u casu ili "kriglu",


dodati limun,mesati i kuvati na srednjoj temperaturi,

sve dok breskve ne postanu kompaktne i uvri sva voda koju su pustile,dodati,vanil secer, cimet,prokuvati.



Tegle sterilisati u rerni,poklopce iskuvati,pa vreli pekmez ulivati u vrele tegle,staviti poklopce,ohladiti.


Potom izvrsiti i pasterizaciju:
na dno serpe postaviti kuhinjsku krpu,poredjati tegle,naliti vodom,pustiti da voda vri oko 1 h,prohladiti,vaditi tegle,pa ih okretati naopako-na poklopce,da povuku vakuum.


Ohladjene tegle obrisati obeleziti odgovarajucom etiketom sa vrstom voca i datumom pasterizacije,pa ih redjati u ostavu/spajz.

        
                                                                 Prijatno :)

 

недеља, 18. септембар 2016.

LJUTENICA SA ČILI PAPRIČICAMA SA NASE TERASE & HOT SAVORY SPREAD MADE OF CHILLI PAPPERS FROM OUR BALCONY



Potrebno:
2 kg raznih paprika(zute,crvene,zelene)
4 kg sitno seckanog "slatkog" paradajza
2 srednja crvena luka
4-5 cena belog luka
10-tak cili papricica(moze manje,mi ovako volimo)
2-3 kasicice domaceg zacina(recept   je   OVDE  ), 
biber,so,kasika smedjeg secera
Priprema:
Paprike ispeci,staviti u ciniju,prekriti ih krpom,da se prohlade,ocistiti,

crni i beli luk iseckati i prziti na ulju,


dodati 2-3 kasicice domaceg zacina,


paradajz oprati,seci na kockice,pa dodati na dinstan luk,

posoliti,da pusti vodu,prziti na srednjij temperaturi i mesati,

dodati cele cili papricice-vise vrsta,


kuvati,pa kad voda ispari dodati oljustene iseckane paprike,dinstati.


Ljutenica je gotova kada sva voda ispari,ali je ipak softana i socna,tada dodati i secer i biber,jos malo dinstati.

Tegle oprati,prosusiti,sterilisati u rerni,poklopce prokuvati.
Puniti vruce tegle-vruc fil,zatvoriti,ohladiti,pa pasterizovati:u serpu staviti krpu na dno,postaviti zatvorene tegle,serpu naliti vodom i kuvati-pasterizovati(oko sat vremena).Ohladjene vaditi i okrenuti naopako,da povuku vakuum.

 Sloziti  na police u spajz-u ili ostavi/podrumu.


                                   ZIMSKA  UZIVANCIJA :)

субота, 17. септембар 2016.

MIRIS DETINJSTVA



Zivela sam u porodicnoj kuci u centralnom delu Zvezdare,u Beogradu.
Lepa petosobna kuca sa ovalnom terasom gde je mama na prolece iznosila ukrasne saksije "kane",a cije lukovice je brizljivo cuvala u podrumu kuce.Podrum je bio velik kao i sama kuca,mirisao je na kupus iz velikih kaca i ostalu zimnicu uredno slozenu po policama.Te lukovice kane bi vrlo brzo postale jake biljke velikih listova sa cvetovima,kojima su se divile  komsinice i prijateljice moje mame.Stavljla ih je na vrh betonskih stubova terase, nase kuce,stare u to doba,bar 100 godina.Sa ulice su leprsale zavese na prizemnim otvorenim prozorima,iza kojih bismo moja starija sestra i ja gledale grupice decaka u prolazu i medju njima "onog",a cesce je prolazila "njena grupa",gurkale bismo se i smejale,skrivajuci same od sebe veliku tajnu-da smo zaljubljene!
Iza kuce, prostiralo se lepo veliko dvoriste,sa engleskom travom,koju smo sadili prvom polovinom marta,a vec za par meseci ta lepota bi nam se pretvorila u nocnu moru,jer se trava morala sisati,a u nedostatku uredjaja na struju.Roditelji bi nas lepo zamolili da osisamo travu u dvoristu makazama,u zamenu za samostalni odlazak u bioskop "Svrca", subotom pre podne.Bioskop"Svrca"(vise ne postoji) je bio par stotina metara udaljen i nije se prelazila ni jedna ulica!
Naravno,svaki put smo odusevljeno pristajale.
Zuljevi i plikovi na prstima od teskog secenja se ne racunaju,to se podrazumevalo,iako smo rodjene u gradu gde i nas otac,iz kuce obrazovanih roditelja,rad,pa i ovako tezak se prosto prihvatao kao deo jednog dana.
Nasa kuca vise ne postoji,ali secanja i mirisi ostaju i dalje prisutni,kao i srecni dani kada nam je dolazila baka u goste.Mirisala je na vanilu i "grancle",sada stare zaboravljene kolacice interesantnih oblika.Dok bi ih mesila,nasa baka bi nam krisom davala to ukusno testo u kome smo sestra i ja uzivale i koje se takvom brzinom topilo u ustima slatko i mirisljavo.Tih dana sve zabrane su padale u vodu.Bila je to zena koju je bilo tesko odbiti.Sreca,veselje i ljubav su se stalno preplitali.Osecaj neponovljiv,bas kao i ona,nasa baka.

Укупно приказа странице

Образац за контакт

Име

Имејл адреса *

Порука *