среда, 22. фебруар 2017.

OSLIC U ZACINIMA & HAKE IN SPICES


***
Oslić (lat. Merluccius merluccius) je morska riba iz porodice Bakalara.Boja mu varira, od dubine i područja gde živi, a kreće se od nijanse svetlo plave do sive na vrhovima (ponekad sa nijansama zlatne), a srebrenkaste na bokovima. Nakon hvatanja naglo sivi, a usled dužeg stajanja izbledi. Najveća zabeležena veličina mu je 140 cm i 15 kg u Atlantiku.Oslić je veliki proždrljivac, hrani se manjom ribom, glavonošcima i račićima, živi oko 20 godina.Meso je belo, izvrsnog ukusa, mekano i sočno, lako probavljivo, te se stoga preporučuje u ishrani bolesnika. U prodaji se može naći svež (celi), filetiran i paniran.
*** 
Potrebno:
1kg oslica"Hek"
Marinada:
4-5 cenova belog luka
1kasicica crnog bibera
1 kasicica belog bibera
1 kasicica curry-a
1 kasicica kumina
1 kasicica kajenskog bibera
1 kasicica garam masala zacina
1 kasicica kurkume
3 supene kasike "Umebosi " sirceta
1/2 limuna
1/2 case Olitalia ulja od semenki grozdja
2 prstohvata susenog bosiljka
2 prstohvata susene nane
soli po ukusu(umebosi sirce sadrzi so dovoljnu za ovo jelo)
Prilog:
2 kuvana krompira
1/2 limuna

Priprema:
Oslic iseci na krupnije komade.U tiganj postaviti alu foliju,tako da moze da se poklopi preko ribe.Na alu foliju poredjati komade ribe,preliti marinadom:mesavinom zacina,ulja i sirceta,dobro utrljati,

pokriti folijom,ostaviti 30 minuta poklopljeno.

Ukljuciti ringlu na srednju temperaturu(2-ka),naliti pola case vode,pa tako kuvati  ribu u foliji.Posle 10-tak minuta skloniti sa ringle,prohladiti,podici foliju,pa skinuti kozu i ribu filetirati(oslic se veoma brzo i lako odvaja od kostiju).Filete presuti iz folije u tiganj,doliti jos malo ulja ako je potrebno(ja nisam),nacediti sok od pola limuna,poklopiti do sluzenja.

Krompir skuvati,iseci na krupne kocke,servitati uz zacinjenu ribu i isecene kriske limuna.



                                                                     Prijatno 😉😊

среда, 15. фебруар 2017.

AVOKADO SALATA & AVOCADO SALAD


Avokado potiče iz Srednje i Južne Amerike, gde se počelo sa gajenjem 8000 g. pre n.e. Nekada smatran za kraljevsko voće koje je davalo magične moći princezama drevnih Maja, danas je česta namirnica na svim trpezama sveta. Postoji više od 80 sorti avokada koje se mogu svrstati u tri kategorije - meksičku, gvatemalsku i zapadnoindijsku.

Potrebno:
2 zrela avokada
1 limun/sok
2-3 cena seckanog belog luka
2 kasike majoneza
malo soli/po ukusu
1-2 kasike maslinovog ulja
5 na kolutove nasecenih  maslinki 
Priprema:
Avokado ocistimo - nozem presecemo polovinu i pazljivo izvadimo koscicu 👇
Isecemo avokado na kocke iznutra nozem,pa okretanjem naopako skidamo kocke sa kore avokada,spustamo u posudu,

nacedimo sok jednog limuna,


pasir kasikom ispasiramo mekan zreo avikado,dodamo seckani beli luk,

majonez i soli po ukusu,maslinovo ulje.
Dekorisati zelenim maslinkama.
Avokado salatu prohladiti pola sata,te servirati uz presno povrce naseceno na tracice ili tortilje iz kesice/gotove 😊


                                           Prijatno 😋💖

понедељак, 13. фебруар 2017.

PUTER HLEB SA MASLINKAMA




















Potrebno:
500gr brasna
1 suvi kvasac
1 soljica mleka
1 kasicica secera
1 kasicica soli
100 gr maslinki
50gr otopljenog putera
1 kasika semenki bundeve
1 kasika semenki kima
Priprema:
U posudu sa brasnom sipati semenke bundeve i kima,pa pripremljen kvasac:u mlako mleko dodati suvi kvasac,kasicicu secera i ostaviti 5 minuta da nadodje;pomesati sa brasnom,dodati vode da se umesi glatko testo.Ostaviti 30 minuta da se testo udvostruci,premesiti,podeliti na tri jufke.


Jufku malo mesiti,pa oklagijom razviti okruglu koru,debljine pola santimetra,premazati dobro otopljenim puterom,posuti isecenim maslinkama i uviti u rolat,odloziti sa strane.
Razviti drugu koru premazati puterom,poslagati maslinke,pana pocetak jufke postaviti prvi rolat,

uvuti ga drugom korom u rolat,ostaviti sa strane.Razviti trecu jufku u koru iste velicine kao prve dve,premazati puterom,seckanim maslinkama,pa na pocetak postaviti rolat(prethodne dve kore),

uvijati u rolat,ostaviti da odstoji 30 minuta.
U kalup za hleb postaviti pek papir,spustiti rolat,premazati ga ostatkom putera.

Peci u zagrejanoj rerni na 160c,oko 50 minuta(zavisno od jacine rerne).
Hleb ohladiti,seci kriske,ostatak uviti u pamucnu krpu,pa u kesu i u frizideru moze da stoji vise dana isto ukusan kao iz rerne 😃

                                                                   Prijatno 😊


уторак, 07. фебруар 2017.

SENDVIC BANANE & KIKIRIKI PUTER U COKOLADI

Potrebno:
3 banane
15-tak kasicica kikiriki putera
100gr cokolade
Priprema:
Banane seci na deblje kolutove,pa na jednu polovinu  naneti kasicicu putera od kikirikija,drugom polovinom poklopiti.Ove sendvicice poredjati u pleh za mafine.
Cokoladu polako otopiti,pa kasicicim preliti svaki banana-sendvic.


Ostaviti da se stegne,pa vaditi iz kalupa na ukrasni tanjir.

                                                                       Prijatno 😋

 

недеља, 05. фебруар 2017.

KOMPOT OD KAJISIJA & URMI & JABUKA &...




















Potrebno:
10 jabuka
1/2 limuna
1 kruska "Lukas"
2 lista suvog djumbira
5 suvih kajisuja
5 suvih sljiva
5 svezih urmi
1/2kasicice mlevenog pimenta
1 kesica vanilinog secera
1/2 kasicice cimeta
2 kasike smedjeg secera
Priprema:
Jabuke oljustiti,ocistiti od semenki,seci na krupno.Kajisije seci na cetvrtine,krusku isto,sljive na polovine,urme na polovine,djumbir na sitnije komade.
Naliti voce vodom,da ogrezne,kuvati na srednjoj temperaturi oko 15-tak minuta.Pred kraj spustiti komadice limuna,dodati vanil secer,smedji secer i cimet,promesati.

Servirati topao kompot 😋

                                    Prijatno 😎
 

субота, 04. фебруар 2017.

RIBANAC SARMA SA SUVIM MESOM I SLANINOM




















Potrebno:
600gr mesanog mlevenog mesa
1kg kupusa ribanca
200gr suve mesnate slanine
300 gr suvog pileceg filea
500gr praziluka
4-5 cenova belog luka
2 kasicice bibera
2 kasicice aleve paprike
4 listova lorbera
nekoliko zrna pimenta/najkvirc/all spice
1 kasika kokosovog ulja
Priprema:
Na ulju proprziti praziluk isecen na kolutove i seckani beli luk,dinstati,pa kad luk omeksa dodati mleveno meso,naliti malo vode i viljuskom drobiti meso dok se dinsta,da bude skroz sitno mleveno.

U meso dodati biber,piment,alevu papriku,kupus-ribanac,listove lorbera,dinstati sa malo vode oko 30 minuta.
 
Preko kupusa poredjati slaninu i suvo meso,naliti vodom,poklopiti i kuvati na nizoj temperaturi(1,5)oko 2-2,5 sata sa povremenim protresanjem serpe.

Sarma je gotova kada je kupus potpuno mekan,a meso se na dodir raspada.
Sarmu sluziti vrucu.



                                                                              Prijatno 😊💖

U kuvanju masta pravi svasta

Google+ Badge

Укупно приказа странице

Образац за контакт

Име

Имејл адреса *

Порука *

Follow by Email