***
Oslić (lat. Merluccius merluccius) je morska riba iz porodice Bakalara.Boja mu varira, od dubine i područja gde živi, a kreće se od nijanse svetlo plave do sive na vrhovima (ponekad sa nijansama zlatne), a srebrenkaste na bokovima. Nakon hvatanja naglo sivi, a usled dužeg stajanja izbledi. Najveća zabeležena veličina mu je 140 cm i 15 kg u Atlantiku.Oslić je veliki proždrljivac, hrani se manjom ribom, glavonošcima i račićima, živi oko 20 godina.Meso je belo, izvrsnog ukusa, mekano i sočno, lako probavljivo, te se stoga preporučuje u ishrani bolesnika. U prodaji se može naći svež (celi), filetiran i paniran.
***
Potrebno:
1kg oslica"Hek"
Marinada:
4-5 cenova belog luka
1kasicica crnog bibera
1 kasicica belog bibera
1 kasicica curry-a
1 kasicica kumina
1 kasicica kajenskog bibera
1 kasicica garam masala zacina
1 kasicica kurkume
3 supene kasike "Umebosi " sirceta
1/2 limuna
1/2 case Olitalia ulja od semenki grozdja
2 prstohvata susenog bosiljka
2 prstohvata susene nane
soli po ukusu(umebosi sirce sadrzi so dovoljnu za ovo jelo)
Prilog:
2 kuvana krompira
1/2 limuna
Priprema:
Oslic iseci na krupnije komade.U tiganj postaviti alu foliju,tako da moze da se poklopi preko ribe.Na alu foliju poredjati komade ribe,preliti marinadom:mesavinom zacina,ulja i sirceta,dobro utrljati,
pokriti folijom,ostaviti 30 minuta poklopljeno.
Krompir skuvati,iseci na krupne kocke,servitati uz zacinjenu ribu i isecene kriske limuna.
Fino što je morska riba, toga bar ovde ima. Izbor začina fantastičan!
ОдговориИзбришиDrago mi je da ti se svidja Dubravka :) Mi bas svi volimo ribu i morske plodove,cesto spremamo,ali ovo je neki novi nacin spremanja nisam ni ja znala da ce bas ovako dobar i socan da bude ;) ja volim sa puno soka od limuna....
Избриши