недеља, 22. јануар 2017.

PIHTIJE & ASPIC




















Potrebno:
4 sveze svinjske nogice
1 suvi svinjski rep
1 svezi svinjski bubreg
1suvi pileci batak i karabatak
2-3 suvekoze od slanine
3 kasike domaceg zacina
2 kasicice crnog bibea
2 kasicice belog bibera
1/2 kasicice cimeta
10-tak zrna pimenta/najkvirc
1 kasika slatke aleve paprike
1 kasika suve nane
2 cena belog luka
1 glavica crnog luka
4-5 listova lorbera
3 jaja
1 kasicica soli
Priprema:
Meso i zacine staviti u ekspres lonac,naliti vodu da ogrezne,poklopiti,kuvati do 1h,ili dok se meso ne raspadne.

Procediti kroz gazu u kalupe,skinuti meso sa kostiju.Skuvati jaja,ocistiti ih,pa u kalup sipati  supu, dodati bibera i aleve paprike,promesati, ravnomerno rasporediti meso, jaja isecena na kolutove,pa sve ostaviti na hladno/frizider/ostava/terasa,da se stegnu.

Pihtije posuti alevom paprikom,seci po zelji na kocke ili trougle,posluziti 😋


***
Piment ili najkvirc (Pimenta dioica) liči na biber, a miriše na mešavinu bibera, karanfilića, muskatnog oraha i cimeta.
Kolumbo ga je otkrio na Jamajci, gde je i najkvalitetniji, iako se gaji i u Meksiku, Gvatemali, Hondurasu, Indiji.
U kulinarstvu se posebno preporučuje uz pečenja, jela od divljači, svinjetine i teletine. Koristi se i za kišeljenje krastavčića, stavlja u variva od kelja, jake sosove i riblje čorbe.  
                                                

                                                              Pogledajte video 👇





                                     Prijatno 😉😊

                                                

2 коментара:

  1. Super izgledaju pihtije. Inače najgvirc koji ovde zovemo All spice često koristim u kuhinji, a on se ako ga nema gotovog, lako može napraviti za kućnu upotrebu baš sa tim zalinima čije mirise si opisala :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dubravka,hvala ti na komentaru!Najkvirc je po mom saznanju jako star zacin na ovim prostorima.U "Moj kuvar i savetnik"-knjiga se koristila u tzv."Domacickoj skoli"-stara skola,postojala je jos u Kraljevini Jugoslavja,a nalazi se na naslovnoj slici mog bloga,cesto se pominje najkvirc,kao dodatak jelima i posebno zimnici.Skoro ga nadjoh u marketu,nisam odolela da ga dodam svojoj kolekciji :)

      Избриши

Укупно приказа странице

Образац за контакт

Име

Имејл адреса *

Порука *