Smatra se da je u hrišćanskoj Zapadnoj Evropi patlidžan postao poznat tek posle renesanse.
Svoju "boraniju"(borani je i za turskog naučnika Muhameda bin Mahmuda Širvanija (druga polovina XIV - prva polovina XV veka) jelo pripremljeno od patlidžana, uz dodatak kiselog mleka, belog luka i začina), imaju i Jevreji-Sefardi.Plavi patlidžan se smatra simbolom nijihove kuhinje,to je - zapečeni plavi patlidžan,"burekas".Sefardi su odneli patlidžan u Englesku, gde je u XVII i XVIII veku bio poznat pod imenom "jevrejska jabuka" (Jew's apple).Patlidžan u potpunosti može da zameni meso i s pravom se naziva šniclom iz bašte,te je veoma dragocen za spremanje posnih i vegetarijanskih jela.
Danas znamo da patlidžan - kako se to ističe u narodnoj medicini - izaziva lučenje žući, snižava nivo holesterola u krvi, a koristan je i kod lečenja reume, išijasa, jetre, bubrega i metabolizma.Sadrži kalcijum, gvožđe, flavonoide, fosfor, pa provitamin A, kao i vitamine B1, B2 i C.
***
Potrebno:
1 patlidžan
1 struk praziluka
sok od paradajza/pola čaše
3 čena belog luka
biber,so(opciono),malo origana
nekoliko kocki kačkavalja
pola kašičice kokosovog ulja
Priprema:
patlidžan iseci na kocke,posoliti,da odstoji pola sata,
praziluk iseckati i dinstati na kokosovom ulju,dodati oceđen patlidžan,dinstati dok ne bude mekan,doliti paradajz sok,
da se ukuva,pa dodati seckan beli luk ,kocke kačkavalja i origano.
Mešati dok se kačkavalj ne otopi.
Нема коментара:
Постави коментар