недеља, 30. октобар 2016.

PATLIDZANO PASTA & EGGPLANT PASTA


Patlidžan vodi poreklo iz jugoistočne Azije, tačnije, kultivisan je u Indiji.Pod imenom "brinjal" patlidžan je danas veoma zastupljen u indijskoj kuhinji, kako u svakodnevnoj ishrani tako i u onoj u svečanim prilikama. Otuda s pravom ime "kralj povrća".Pod imenom "badendžan", "badindžan" i sl. je donet u iranske zemlje, a iranski i arapski trgovci odneli su ga, potom, u istočnu Afriku. 
Smatra se da je u hrišćanskoj Zapadnoj Evropi patlidžan postao poznat tek posle renesanse.
Svoju "boraniju"(borani je i za turskog naučnika Muhameda bin Mahmuda Širvanija (druga polovina XIV - prva polovina XV veka) jelo pripremljeno od patlidžana, uz dodatak kiselog mleka, belog luka i začina), imaju i Jevreji-Sefardi.Plavi patlidžan se smatra simbolom nijihove kuhinje,to je - zapečeni plavi patlidžan,"burekas".Sefardi su odneli patlidžan u Englesku, gde je u XVII i XVIII veku bio poznat pod imenom "jevrejska jabuka" (Jew's apple).Patlidžan u potpunosti može da zameni meso i s pravom se naziva šniclom iz bašte,te je veoma dragocen za spremanje posnih i vegetarijanskih jela.
Danas znamo da patlidžan - kako se to ističe u narodnoj medicini - izaziva lučenje žući, snižava nivo holesterola u krvi, a koristan je i kod lečenja reume, išijasa, jetre, bubrega i metabolizma.Sadrži kalcijum, gvožđe, flavonoide, fosfor, pa provitamin A, kao i vitamine B1, B2 i C.
***
Potrebno:
1 patlidžan
1 struk praziluka
sok od paradajza/pola čaše
3 čena belog luka
biber,so(opciono),malo origana
nekoliko kocki kačkavalja
pola kašičice kokosovog ulja
Priprema:
patlidžan iseci na kocke,posoliti,da odstoji pola sata,
praziluk iseckati i dinstati na kokosovom ulju,dodati oceđen patlidžan,dinstati dok ne bude mekan,doliti paradajz sok,


da se ukuva,pa dodati seckan beli luk ,kocke kačkavalja i origano.


Mešati dok se kačkavalj ne otopi.


Poslužiti uz dodatak mirisnog lišća bosiljka.




                                                                       Prijatno 😁

Нема коментара:

Постави коментар

Укупно приказа странице

Образац за контакт

Име

Имејл адреса *

Порука *