Mesna rolada-
1/2 kg mlevene junetine
2 kašičice pikantnog gi-a(puter sa zacinskim biljem i zacinima)
1/2 kašičice origana
2 kašičice leblebija brašna
2 kašičica spelta mekinja
2 čena belog luka
1 celo jaje
Punjenje:
10 manjih šljiva/svežih/suvih
komad ovčijeg sira
5 šnita šunke
5 šnita kačkavalja
***
8 kaiševa slanine(slanina sečena po dužini)
Priprema:
sve sastojke za mesnu roladu spojiti,mesiti rukom da se sve dobro ujednači.
Ostaviti da odstoji,za to vreme spremiti sve za punjenje -
komad ovčijeg sira usitniti,šljive očistiti od koštica,puniti sirom
Alu foliju premazati uljem,meso rukom rastanjiti u obliku pravougaonika,slagati šunku,kačkavalj,i preko kačkavalja složiti šljive,
i rolati prema drugom kraju uz pomoć folije.
Ispečeni rolat izvaditi iz folije,seći šnicle.
***
Šljive punjene ovčijim sirom su vrhunskog ukusa,možete puniti sveže a i suve,prethodno kratko potopljene u vodi.
To je bio razlog da ih spojim sa mesnom roladom,šunkom i kačkavaljem.
Prava eksplozija ukusa-šljive iako zrele daju prijatnu kiselkastu notu oštrini punomasnog ovčijeg sira i veoma se slažu sa finim ukusom začinjene mesne rolade.
Preporuka za one koji vole da eksperimentišu,kao što uradih ja danas.
***
Recept u kome se pominju suve šljive punjene kozjim/ovcijim sirom i orahom,u slanini,pominje se još 1393g,a spremao se na srpskom dvoru.
***
Detaljnije u koracima pogledajte video👇
Нема коментара:
Постави коментар