субота, 29. октобар 2016.

BATAT CORBA SA CIMETOM & SWEET POTATO SOUP WITH CINNAMON



Za kuvarigricu



Gde je ovog meseca za Domaćicu izabrana izvrsna
Gvozdena Živković i njen blog U mom Loncu  
i zato što me obradovao njen izbor namirnice batat
kojim se i ja bavim ovih dana... 
***
Slatki krompir batat (Ipomoea Batatas) je višegodišnja tropska biljka iz familije slakova (Convolvulaceae). Iako se batat često zove slatki krompir (eng. Sweet potato), on nema nikakve veze sa običnim krompirom. Poreklom je iz Srednje i Južne Amerike, a masovno se gaji i koristi u Aziji, Americi i Africi.
Kao namirnica, batat je jako dobar za dijabetičare, ali i za decu i sportiste, jer daje energiju, a ne deblja.Može ispuniti značajan deo svakodnevnih potreba u ishrani čoveka jer ima mnoštvo ugljenih hidrata, vitamina (A, C, E, B6) i minerala (kalijum, mangan, gvožđe...). Najveća je vrednost batata velika količina beta karotena.
Poznati je antioksidans koji je važan za dobro funkcionisanje mozga (između ostalog je i prevencija kod Alchajmerove bolesti).
Batat se može koristiti u supi, sosovima, paprikašima i sličnim slanim jelima, ali i za poslastice – kolače, pite.
***
Cimet je jedan od najstarijih poznatih začina. Spominje se već 2800 godina pre Hrista u Bibliji i u rukopisima na sanskrtu, a prva zabeleška o cimetu dolazi iz stare Kine. Slatkasta mirođija finog mirisa dobija se iz malog zimzelenog drveta nalik lovoru. Sam začin je njegova kora, oguljena s tankih grančica. Spoljna kora se oguli i baca, a unutrašnja se uvije u štapiće oko 2, 5 cm. Na tržištu se nalazi i mleveni cimet u obliku praha. Postoji između 50 i 250 vrsta cimeta, ali su dve vrste glavne: cejlonski cimet (Cinnamomum zeylanicum) i kasija (Cinnamomum cassia).
Mleveni cimet daće istančan egzotičan ukus jelima od jagnjetine, piletine i mlevenog mesa. Dodatak cimeta zanimljiv je i u jelima od povrća, voća, ali i žitarica. Povrće po vlastitom izboru (luk, patlidžan, šargarepa, krompir, sočivo, grašak, tikvice) dinstajte sa štapićem cimeta i poslužite uz
kus-kus ili pirinač.
***
Potrebno:
1/2 srednjeg batata(slatki krompir)
1 cvet karfiola
1 tikvica
1/2 praziluka
1/4 manje glavice ljubicastog kupusa
2 cena belog luka
1 kasicica pikantnog mirisnog ghee-a 
1/2 kasicice mlevenog cimeta("cejlonski cimet" je izuzetno zdrav)
biber po ukusu
so po ukusu
biljna pavlaka
Priprema:

Povrce oprati,ocistiti,iseci na kocke.Luk iseci i pržiti na pikantnom gi-ju,dodati beli luk,kupus,tikvicu,karfiol,batat,


naliti vodom,kuvati na srednjoj temperaturi.

Kuvano povrce izblendirati stapnim mikserom ili u blenderu,

dodati biber,promesati,dodati cimet,paziti da se ne stvore grudvice. 
Poslužiti sa malo biljne pavlake,


uz domaći crni hrono hleb.
 

BATAT CORBA SA CIMETOM & SWEET POTATO SOUP WITH CINNAMON
-bez ljubičastog kupusa -





                                                   Prijatno :)
 

U kuvanju masta pravi svasta

Google+ Badge

Укупно приказа странице

Образац за контакт

Име

Имејл адреса *

Порука *

Follow by Email