недеља, 31. јануар 2016.

MOZDA LEPA

Ovu pesmu  nadjoh,trazeci neki izvod iz banke,napisanu,nazvrljanu,u brzini, na koverti banke,sa brojkama i mojim kalkulacijama za neki kredit,koji sam planirala da podignem ,koji je i otplacen.Bas sam se iznenadila.
Zaboravljam inace gde pisem,jer pisem samo za ljude koje volim,onda pesmu lepo prepisem ili odstampam,pa predam onom kome je napisana.
Original nikad ne bacim,vec cusnem tu i tamo.
Ovu sam posvetila svojoj mladoj koleginici,za rastanak,kada sam planirala da odem u penziju,uz jednu knjigu i ovu posvetu.

*
Mozda lepa          

Kad se prolecna   
Rosa jutarnja
stopi u Dugu
sto Nebo i 
Zemlju spaja,
Naka Ti
na dlan padne
Cvet,
sa laticama Zelja
ljubavnih,
majcinski Srecnih.
Cuvaj ih zauvek
u svom srcu Blagom.

              Marina Jevtic




четвртак, 28. јануар 2016.

LIGNJE I RAVIOLI



Parmezan,beli luk,persun


Potrebno:

1 kg lignji                         
maslinovo ulje
beli luk
persun
so,biber
ravioli
kasika putera
parmezan-1 kesica

Priprema:

Lignje ocistiti:povuci krake sa glavom i odvojiti od tela,izvaditi(povuci,izvuci) kicmu u obliku plasticnog stapica polozenog duz tela lignje,odseci krake tako da presek(kad pogledamo),bude prazan(tu se inace nalaze usta lignje ostra,tvrda,crna ,ne jesti!)

 *
Telo i krake oprati,ocediti i telo seci na kolutove(trake).
U tiganj sipati malo maslinovog ulja,spustiti  pripremljene lignje(pustice malo svoje tecnosti),dinstati 5-10 minuta,zavisno od jacine temperature.
*
Lignje su veoma brzo gotove,meso mora biti mekano.
Marinada:seckan beli luk(nekoliko cenova,ili po ukusu),seckan persun(kolicina po ukusu),limun-sok,maslinovo ulje,biber,so
*
Raviole kuvati u slanoj vodi,ocediti,dodati kasiku putera i kesicu parmezana,promesati.
*
Servirati lignje na tanjir,preliti bogato marinadom,a kao prilog ravioli sa parmezanom.Sve jos malo poprskati limun-sprejom i zaliti dobrim crnim ili belim vinom.






                                             Prijatno  :)

уторак, 26. јануар 2016.

PROJICE PUNJENE SUVIM MESOM,CAJNOM I KACKAVALJEM



POTREBNO:
2 case kukuruznog brasna(iste case za sve namirnice)
1/2 case belog brasna(moze i integralno)
3 jaja
1 casa pavlake
1 casa ulja
1 casa kisele vode
1 prasak za pecivo
so po ukusu
snita suvog mesa
komad cajne kobasice
komad tvrdog kackavalja
(u nedostatku ovih skupljih namirnica,mozete koristiti neku od boljih salama i beli sir)
 


PRIPREMA:
Sve suve sastojke pomesati,dodati jaja,pavlaku,kiselu vodu,ulje,so po ukusu,sve sjediniti.Rernu zagrejati na 200 stepeni.
Kalup od silikona(ja imam takav)stavite na pleh,ne treba podmazivati.Suvo meso,cajnu i kackavalj iseckati na sitnije kockice



Kasikom vaditi testo i sipati u kalup,ali samo do polovine visine projice,te staviti po malo od mesa i kocku-dve kackavalja,


popuniti ostatak kalupa testom,pa staviti u vrelu rernu,temperaturu smanjiti na 180 stepeni,peci 7-10 minuta(rerna sa ventilatorom),


izvaditi gotove projice,


prohladiti i servirati

              Prijatno :)



MUSAKA SA KROMPIROM





U zemljanom loncu


                                                        ***
 Musaka,kod nas poznato i cesto jelo,ukusno,posebno ga deca vole,zbog mekoce mesa i krompira.
              

Potrebno:

1/2kg mlevenog(mesano junece+svinjsko)mesa
3-4glavice crnog luka
3 cena belog luka
oko 600 gr krompira
saka pirinca(2 kasike pirinca)
ulje za przenje
250 ml pavlake
2 cela jaja
so,biber
malo vode za dinstanje

Priprema:
Crni i beli luk iseckati,proprziti na malo ulja,dodati mleveno meso,viljuskom ga polako sitniti,doliti malo vode.Kada je meso dinstano,dodati pirinac,so,biber,zacine po zelji.
Krompir iseci na snite,pa redjati u zemljanu serpu(na dno malo ulja+malo vode):krompir+meso+krompir

         


Peci u rerni,naliveno vodom,oko 30 minuta na 180 stepeni.
Pavlaku i jaja dobro izlupati,pa kada je krompir mekan,preliti musaku,obavezno viljuskom bosti da preliv prodje kroz sve slojeve.Vratiti u rernu i zapeci.Sluziti toplo i dati masti slobodu u serviranju.
*
Spremanje u zemljanom posudju,jelima daje posebno dobar ukus i zdravo kuvanje u prirodnim materijalima.


 

              Prijatno :)
 

понедељак, 25. јануар 2016.

CURECI MEDALJONI U SOSU OD SLJIVA I BADEMA SA GRILOVANIM POVRCEM






*
Procitala sam razne mogucnosti i
kombinacije za spremanje ovih medaljona,napravila svoju kombinaciju(usmeno),pa zurim da zapisem,da nesto ne zaboravim,jer sam rucak vec spremila i posluzila.


Potrebno:

Kolicina za jednu porciju:

Cureci medaljoni(3 izrezane snicle cureceg filea-belo meso)
2 kasike maslinovog ulja
malo senfa(pikantni ili obicni)
2 kasike pavlake
3-4 kasike mleka
1 kasicica ljute paste od paprika sa kikirikijem(moze se naci u "Kineskom centru"ili kineskim radnjama-piljarama)
kasicica meda
3 suve sljive
6-7 pecenih badema
2-3 cena belog luka
grancica ruzmarina
so,biber
1 viljuska brasna+ malo vode
Grilovano povrce razno.


PRIPREMA:

Medaljone premazemo senfom,
spustimo u nauljen tiganj,(dok dodajemo ostale sastojke,medaljone okrecemo da se ravnomerno dinstaju),dodamo seckan beli luk,seckan proprzen badem,sljive spustiti u tiganj kratko da omeksaju,izvadimo ih i iseckamo,vratimo u tiganj;dodamo kasicicu meda,so,biber.U pavlaku dodamo kasicicu ljute paste sa kikirikijem(u nedostatku iste,koristite cili papricicu),dodati mleko,promesati,sipati na medaljone,dobro protresti tiganj,da se svi sastojci spoje.Na kraju ubaciti grancicu ruzmarina,protresti tiganj.


Jednu viljusku brasna pomesati sa malo vode,ubaciti u medaljone,blago protresti tiganj,da masa dobije gustinu.
                 *
Povrce(brokoli,patlidzan(plavi paradajz),karfiol,krompir) grilovati na malo ulja i jakoj temperaturi(kao u "voku")                   *


Servirati toplo i dekorisati sa nekoliko badema i malo ruzmarina.


                PRIJATNO :)
                 

петак, 22. јануар 2016.

MILERAM TORTA



***
Divna torta koju sam videla kod Dragane Petrovic,kao i super slicice na blogu  
Gaga u kujni  
odusevila me je kako izgledom tako i ukusom,pa je toplo preporucujem 😋

POTREBNO:

Testo:

250gr brasna
100gr secera
prasak za pecivo
vanil secer
80-100gr putera
1 jaje





  




FIL:

1/2litra mleka
2 pudinga od vanile
200gr secera
kantica(750gr)milerama,pavlake
sumsko voce(smrznuto,sveze)ili drugo voce,vocni pekmez
slag krem-vanila
1 kesica zelea








PRIPREMA:

Brasno,secer,prasak za pecivo i vanil-secer,sjediniti,pa dodati puter ili margarin(na sobnoj temperaturi)i jaje,te mesiti testo rukom,dok ne bude potpuno glatko.
Testo oblozimo providnom folijom i u frizider oko 45 minuta da odstoji.
                                  
  
 




Pripremiti kalup:

 

Testom obloziti kalup:


Puding skuvati u 1/2 l mleka,dodati(dok je vruc)pavlaku,promesati,pa tako topao sipati u kalup sa podlogom:





Preko fila poredjati sumsko voce,ili prvo sve ispeci,pa kao sto sam ja uradila,posle premazati domacim pekmezom od sumskog voca.
Po originalnom receptu,ovo sve se pece 70 minuta na 170 stepeni(u vec zagrejanoj rerni),


ali je po mom iskustvu dovoljno 35-40 minuta na 170 stepeni u rerni sa ventilatorom(sa 70 minuta,biskvit-kora je presuva)

 
Kada tortu izvadimo iz rerne,fil ce se "tresti",zato se stavlja preko noci u frizider,pa se sledeci dan premazuje pekmezom(ili slaze voce).


Zele pripremamo po uputstvu sa kesice,dodamo crveni sok ili boju za kolace,prelijemo preko voca.Ukrasimo slag kremom od vanile.

            
                    PRIJATNO😊

четвртак, 07. јануар 2016.

* MIR BOZIJI * HRISTOS SE RODI *


💗💖💕💞💗💖💕💞💗💖💕💞💗💖💕💞💗💖💕💞💗💖💕💞💗💖💕💞💗💖💕💞💗💖💕💞💗💖💕💞


Kada andjeli upale
Bozicnu svecu,
To vam ja zelim
LJubav i srecu!
Hiljadu zvezda
Kad naprave pir,
To vam ja zelim 
LJubav i mir!

💗💖💕💞💗💖💕💞💗💖💕💞💗💖💕💞💗💖💕💞💗💖💕💞💗💖💕💞💗💖💕💞💗💖💕💞💗💖💕💞

U kuvanju masta pravi svasta

Google+ Badge

Укупно приказа странице

Образац за контакт

Име

Имејл адреса *

Порука *

Follow by Email