Paratha -hleb sa severa Indije
Vrste indijskog hleba su: Chapati, Phulka, Puri, Roti, Paratha, Naan, Kulcha, Bhatoora, Bakar Khani, Appam, Dosa, Luchi, Puran Poli, Pathiri, Porotta i mnogi drugi.
Vrsta hleba zavise od vrste zrna koje se koristi da bi se pripremili, a drugi zavise od fila koji sadrže.
Većina tankih hlebova iz severne Indije su, pre svega napravljeni od mlevenog brasna, obično Ata ili Maida brašna, i vode. Neki tanki hlebovi, posebno parata, mogu biti punjeni sa povrćem i postavljeni u slojeve sa giom (engl. ghee -vrstom prečišćenog masla koji se najviše koristi u Južnoj Aziji i Indiji), ili puterom.
Potrebno:
500 gr brasna(spelta,belo,integralno)
120 gr putera(istopiti)
1 kasicica soli
300 ml tople vode
40 gr otopljenog putera za razmazivanje
20-tak gr putera za premazivanje kod pecenja
Brasno i so pomesamo,dodamo istopljen puter(120 gr),mesimo rukom,dodajemo toplu vodu,mesimo dok testo ne postane glatko i formiramo lopticu od testa.Ostavimo u posudi za mesenje oko sata,da odlezi.
Podelimo testo na osam jufki:
svaku jufku premesimo,rastanjimo oklagijom,premazemo otopljenim puterom,pa pospemo malo brasna,rukom ga rasporedimo i slazemo jufku u "lepezu"
Ovako slozenu,malo je prstima rastezemo,pa uvijamo u oblik "puza"
Svaku jufkicu rastanjimo oklagijom u krug,pa je pecemo u nauljenom,zagrejanom tiganju.Pecenu,okrenemo i premazemo otopljenim puterom,
tako i drugu ispecenu stranu.Sve ponovimo sa ostalim jufkama,sem sto prvu(kao i palacinke,pecemo malo duze).
Tople parathe sluzimo uz corbu ili uz pikantne namaze.
Prijatno :)
Нема коментара:
Постави коментар