среда, 19. октобар 2016.

GUSCIJA MAST & GOOSE GREASE





 

***

Oduvek je guščija mast važila za narodni lek, naročito kada je reč o lečenju bolesti disajnih organa. Kažu da nema boljeg melema za tegobe prouzrokovane bronhitisom.

Stari domaći recept je guščija mast u kombinaciji s medom i mlekom, idealan melem za tegobe. Kada se dobro utrlja na grudi (obavezno u debljem sloju), pa prekrije gazom i najlonom, savetuje se da se pacijent dobro utopli ćebetom. Potom sledi mirovanje od oko sata. Taj postupak treba ponoviti dva puta dnevno, ujutru i uveče.

Savet je da se napravi i smesa od sveže istopljene guščije masti i livadskog meda, koju treba čuvati u frižideru, a preporučuje se dva-tri puta dnevno uzimati po kašičicu, kao melem. U 200 grama istopljene guščije masti trebalo bi da se umeša isto toliko grama meda.


***
Skoro sam u jednom marketu pronašla smrznuta guščija leđa,cena pristupačna,pa rešim da nešto novo spremim.Kada sam odmrzla pakovanje,vidim dvoje guščijih leđa i puno sala.Kako ne volim da bacam hranu,a ne volim ni masno jelo,rešim da salo istopim,znajući da je guščija mast i lekovita,a i delikatesna.
***
Potrebno:
oko 300 gr svežeg guščijeg sala
Priprema:
Skinuti salo sa guske,oprati.


Salo bi trebalo iseći na sitnije komade,ali ja nisam,već sam nalila malo vode i kuvala na nižoj temperaturi,

tako da se polako topilo,a voda isparavala.


Kada ispari sva tečnost,smanjiti na najnižu temperaturu,pustiti da vri,pa kad postane potpuno čista tečnost,žućkaste boje-gotovo je.
 
Ostaviti da se prohladi,pa procediti kroz cediljku za čaj preko koje stavimo dvostruki sloj gaze.


Kada se potpuno ohladi,stavimo je u frižider i onda ona izgleda ovako,


a kada želimo da je koristimo kao namaz,treba da je izvadimo iz frižidera malo ranije,jer tada lepo omekša,taman za mazanje na hleb.


                                                                               Prijatno :)

Нема коментара:

Постави коментар

Укупно приказа странице

Образац за контакт

Име

Имејл адреса *

Порука *