***
Oduvek je guščija mast važila za narodni lek, naročito kada je reč o lečenju bolesti disajnih organa. Kažu da nema boljeg melema za tegobe prouzrokovane bronhitisom.
Stari domaći recept je guščija mast u kombinaciji s medom i mlekom, idealan melem za tegobe. Kada se dobro utrlja na grudi (obavezno u debljem sloju), pa prekrije gazom i najlonom, savetuje se da se pacijent dobro utopli ćebetom. Potom sledi mirovanje od oko sata. Taj postupak treba ponoviti dva puta dnevno, ujutru i uveče.
Savet je da se napravi i smesa od sveže istopljene guščije masti i livadskog meda, koju treba čuvati u frižideru, a preporučuje se dva-tri puta dnevno uzimati po kašičicu, kao melem. U 200 grama istopljene guščije masti trebalo bi da se umeša isto toliko grama meda.
***
Skoro sam u jednom marketu pronašla smrznuta guščija leđa,cena pristupačna,pa rešim da nešto novo spremim.Kada sam odmrzla pakovanje,vidim dvoje guščijih leđa i puno sala.Kako ne volim da bacam hranu,a ne volim ni masno jelo,rešim da salo istopim,znajući da je guščija mast i lekovita,a i delikatesna.
***
Potrebno:
oko 300 gr svežeg guščijeg sala
Priprema:
Skinuti salo sa guske,oprati.
Salo bi trebalo iseći na sitnije komade,ali ja nisam,već sam nalila malo vode i kuvala na nižoj temperaturi,
tako da se polako topilo,a voda isparavala.
Ostaviti da se prohladi,pa procediti kroz cediljku za čaj preko koje stavimo dvostruki sloj gaze.
Kada se potpuno ohladi,stavimo je u frižider i onda ona izgleda ovako,
a kada želimo da je koristimo kao namaz,treba da je izvadimo iz frižidera malo ranije,jer tada lepo omekša,taman za mazanje na hleb.
Prijatno :)
Нема коментара:
Постави коментар