недеља, 7. фебруар 2016.

GOMASIO -


Susamova so



Dugo godina sam bila na makrobiotickoj ishrani. Za ovaj zacin saznala sam citajuci knjigu "Ishranom protiv raka "Mičio Kuši-ja,pomocu koje sam mnogo naucila o makrobiotici i kuvanju,da svet sagledam na jedan drugi nacin,pa se promenio i moj nacin razmisljanja i filozofija zivljenja.Evo ukratko o sustini makrobiotike : 
"Makrobiotička ishrana je ishrana koja podrazumeva konzumiranje pre svega različitih vrsta integralnih žitarica i mahunarki, a zatim i povrća, koštunjavih plodova i voća i kao i specifičan način jedenja koji se sastoji u izbegavanju prejedanja, kao i o temeljnom žvakanju hrane pre gutanja. 
Makrobiotika insistira na što je moguće više prirodnim namirnicama koje nisu pretrpele veće procese prerade. Što se hrane životinjskog porekla tiče, u makrobiotici se insistira na izbegavanju mesa, a favorizuje se konzumiranje ribe.
Makrobiotička ishrana je je samo jedan aspekt mnogo šireg pojma nazvanog makrobiotika, koji pored posebnog režima ishrane podrazumeva filozofiju, način i stil života, odnosno shvatanje sveta i događaja u njemu kao večite interakcije dve suprotne sile, nazvane jin i jang."

******

Gomasio je zacin koji se u makrobiotickoj ishrani koristi mesto soli i moze se stavljati u sve.
Sastoji se od dve komponente:susam &morska so
*****

Potrebno:

30-tak gr susama
morska so

Priprema:

Susam sipati u serpicu,te peci na niskoj temperaturi,mesajuci drvenom varjacom,dok ne dobije zlatno - zutu boju.Treba znati da ce neke semenke biti svetlije,neke tamnije i da ce postati sjajan jer oslobadja ulje.


Ohladiti.
U drveni avan(u makrobiotici se za pripremu hrane koristi posudje  od prirodnog materijala)


sipati susam,izdrobiti tuckom,dodati morsku so(po ukusu),pomesati,odloziti u staklenu ili keramicku teglicu(prethodno opranu i sterilisanu u rerni).

 
Koristiti po volji kao zacin za namaze ili kao dodatak jelima(izuzetan je za pripremu svake ribe i plodova mora).


                                    Prijatno :)


Нема коментара:

Постави коментар

Укупно приказа странице

Образац за контакт

Име

Имејл адреса *

Порука *