Susamova so
Dugo godina sam bila na makrobiotickoj ishrani. Za ovaj zacin saznala sam citajuci knjigu "Ishranom protiv raka "Mičio Kuši-ja,pomocu koje sam mnogo naucila o makrobiotici i kuvanju,da svet sagledam na jedan drugi nacin,pa se promenio i moj nacin razmisljanja i filozofija zivljenja.Evo ukratko o sustini makrobiotike :
"Makrobiotička ishrana je ishrana koja podrazumeva konzumiranje pre svega različitih vrsta integralnih žitarica i mahunarki, a zatim i povrća, koštunjavih plodova i voća i kao i specifičan način jedenja koji se sastoji u izbegavanju prejedanja, kao i o temeljnom žvakanju hrane pre gutanja.
Makrobiotička ishrana je je samo jedan aspekt mnogo šireg pojma nazvanog makrobiotika, koji pored posebnog režima ishrane podrazumeva filozofiju, način i stil života, odnosno shvatanje sveta i događaja u njemu kao večite interakcije dve suprotne sile, nazvane jin i jang."
******
Gomasio je zacin koji se u makrobiotickoj ishrani koristi mesto soli i moze se stavljati u sve.Sastoji se od dve komponente:susam &morska so
*****
Potrebno:
30-tak gr susama
morska so
Priprema:
Susam sipati u serpicu,te peci na niskoj temperaturi,mesajuci drvenom varjacom,dok ne dobije zlatno - zutu boju.Treba znati da ce neke semenke biti svetlije,neke tamnije i da ce postati sjajan jer oslobadja ulje.
Ohladiti.
U drveni avan(u makrobiotici se za pripremu hrane koristi posudje od prirodnog materijala)
Prijatno :)
Нема коментара:
Постави коментар