недеља, 07. фебруар 2016.

GHEE

Precisceni puter


Potrebno:

250 gr putera
malo soli

Priprema:

Puter otopiti na niskoj temperaturi,pustiti da pocne da vri,pa kada pocne da peni,kasikom skidati penu,



u tri etape.Temperaturu ne povecavati.Puter mozemo posoliti(vrh kasicice,prstohvat),kada skinemo svu penu i treci put.



Skloniti sa ringle,ostaviti da se prohladi.Pripremiti teglicu(sterilisati u rerni),pa prohladjen puter sipati i ostaviti da se stegne.



Ghee sluziti uz indijske hlepcice roti ili chapati.

***
Neki dan sam procitala da kod spremanja Ghee-a,penu koju skidamo u Indiji ne bacaju(kao sto sam ja uradila),vec je koriste za sremanje "Uppme."
UPPMA,  vrsta dorucka u Indiji :
na puternoj peni se przi  kumin,seckani djumbir,listovi curry-a,kikiriki,seckani crni luk,seme slacice,seckana zelena cili papricica,soli po ukusu,pa dodati casu vode da uvri i zaprziti dodavanjem brasna tako da bude skroz gusto.
Vadi se kasikom u male cinije prethodno premazane puterom,poravnati do vrha,pa okretanjem na plitak tanjir dobijamo uppmu oblika cinijice,dekorisemo listicem curry-ja.
Pena se jos koristi kod spremanja testa za peciva,kao namaz i dr.
Vazno je da je sipamo u cinijicu(penu),poklopimo,drzimo u frizideru i potrosimo u naredna 3-4 dana.
***        
                                           Prijatno :)

2 коментара:

  1. Navukla me sestra na gi, često na njemu kuvam. Kupujem ga, ali posle ovog tvog recepta možda ga i sama napravim.. Odlično! ♥

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala,Gago <3 .Ja sam dugo odlagala,misleci isto,ali je jednostavno,lako,a posebno mirisno i ukusnoi ne treba puno vremena.Za tebe ce to biti "piece of cake" ;) <3 uz sve one poslastice koje spremas :)

    ОдговориИзбриши

U kuvanju masta pravi svasta

Google+ Badge

Укупно приказа странице

Образац за контакт

Име

Имејл адреса *

Порука *

Follow by Email