субота, 3. новембар 2018.

JEVREJSKA KUHINJA - SUBOTNJI HLEB BARHES / HALA


Svečanim činom osvećenja vina i blagosiljanjem hleba počinje u jevrejskim domovima  svaki veliki praznik. Jedan od najstarijih i najsvetijih je Šabat. Pošto se sedmog dana posle stvaranja sveta Bog odmarao, Šabat, subota, slavi se kao pomen na taj događaj.
"Karakteristicna jela za erev Šabat (petak uvece) su beli hleb,riba i vino.Aškenazi pripremaju pleteni beli hleb ,koji nazivaju barhes". /Zbirka pojmova iz judaizma/ 
Obično se ovaj hleb stavlja na sredinu stola, prekriven specijalnim vezenim pokrivačem, uz obredno vino i tradicionalne sveće čijim paljenjem domacica kuce ozvaničava početak Šabata. 
*****
Barhes
Potrebno:
1,5 kg brasna 
2 veća krompira 
20 g kvasca 
5 kasika ulja 
1 kasicica soli
2 solje mlake vode
Premazivanje:
1 zumance



Priprema: 
Krompir skuvati  i propasirati. U  posudu sipati brašno, napraviti rupu u sredini i sipati kvasac -rastopljen u mlakoj vodi sa malo  šećera. 
Dodati ispasirani krompir i so. Polako mesiti, dodavati mlaku vodu, pa  ulje - sve dok ne dobijemo finu masu koja se ne lepi za prste. Prekriti providnom folijom i ostavti dva sata da nadođe.  
Premesiti testo, podeliti na tri dela i od njih isplesti jednu duguljastu ili okruglu pletenicu.
Hleb ostaviti još pola sata da odstoji.Premazati ga zumancem. Peci oko 45 minuta  na 160 c.
Izvaditi iz rerne,ohladiti i staviti na centar trpeze.
*****
U slavu velikog praznika peva se - Leha dodi (hebr.dodji,moj prijatelju) ,izraz ljubavnog poziva uzet iz "Šir aširim" (Pesma nad pesmama) i kaze:
"Dodji,dragi moj,ici cemo u polja...,tamo cu ti dati ljubav svoju."
Autor pesme "Leha dodi" je Rabi Šelomo ben Moše Alevi - Alkabec (1505-1584).
Pesma spada medju najlepse u jevrejskoj religioznoj poeziji i smatra se himnom doceka Šabata. 
"/Zbirka pojmova iz judaizma/ autor - Cadik Danon,vrhovni rabin Jugoslavije."



                                                                                    Prijatno 😍
              

Нема коментара:

Постави коментар

Укупно приказа странице

Образац за контакт

Име

Имејл адреса *

Порука *