недеља, 11. децембар 2016.

FARINATA & ČEČINA & SOCCA




Ovaj specijalitet od slanutkovog brašna svoje korene vuče iz italijanske pokrajine Ligurije, tačnije iz grada Genove, ali se služi svuda po ligurskoj obali, od Nice do Pise, kao i u drugim delovima Italije.
Tako je u Genovi ovo jelo poznato pod nazivom farinata, u Nici ga zovu socca, dok je u Toskani znano pod nazivom cecina (čit. čečina, dolazi od reči ceci što je italijanska reč za slanutak/leblebiju). 
Kad bismo išli dublje u istoriju, našli bismo da je u vreme starih Grka i Rimljana ovo jelo služilo kao jako hranjiva zamena za hleb. Recept je prežveo pad Rimskog carstva i zadržao se sve do danas. Tokom Srednjeg veka farinata se jela uz ukiseljen sitan crni luk ili uz sveži sir.
*** 
Citajuci recepte po "net-u" za Farinatu,koji su u osnovi svi  slicni - dodacima razliciti,izabrala sam onaj za koji sam tog trenutka imala sve potrebne namirnice i ispalo je veoma dobro.Na mnogim mestima sam citala da se pravi samo od brasna od leblebija/slanutka/nauta,ali ima par sa kombinacijom pirincanog brasna i leblebija-brasna i ja sam se odlucila za tu varijantu ovaj put,sledeci samo leblebija-brasno😉

Potrebno:
2 solje brasna od leblebija(vece za kafu)
1/2 solje pirincanog brasna
pola praska za pecivo
1-2 kasicice crvene ljute paprike(moze i sveza domaca "faferona")
4-6 kasicica susamovih semenki(ostaviti malo za posipanje)
2 kasicice kumina
1 kasicica belog bibera
1 kasicica soli(po ukusu)
2 kasicice lana(ja sam 1kasicicu mlevenog lana)
100 gr sitnog posnog sira
50-tak gr seckanih maslinki(crnih i zelenih)
2 grancice svezeg ruzmarina
3 cena belog luka
pola vezice seckanog persuna
1/2 solje maslinovog ulja
voda da se zamesi smesa gusca nego za palacinke




Priprema:
sve suve sastojke pomesati,pa dodati maslinke,sir,ruzmarin,beli luk,persun.maslinovo ulje,vodu,pomesati,ostaviti da odstoji,pa sipati u pleh za mafine,



posuti ostatkom susama,peci u zagrejanoj rerni na 180c,sa ventilatorom oko 15-tak minuta. 



Izvaditi,sloziti u ciniju,

jednu turu sam pekla bez posutog susama,jednu sa susamom.

Prohladjene sluziti sa grckim jogurtom,ja ga nisam imala,ali sam imala ovaj fini  NAMAZ




i sa njime ova divna mafin-farinata je bila cudo,eksplozija ukusa,zacina,spoj pikantno ljutog i puterasto blagog,ma fenomenalno!!!


Moze se sluziti i kao dorucak(vrlo je zasitno),kao uzina(za decu izbacite ljuto iz recepta),prijatna vecera.
Obavezno probajte,zdravo je iako ljutkasto,deluje blagotvorno jer su sastojci zdravi i dobro svarljivi.


                                                     Prijatno😃
 

2 коментара:

  1. Odličan recept i hvala na detaljnom objašnjenju! :)

    ОдговориИзбриши
  2. Hrvoje,drago mi je da Vam se svidja,hvala na komentaru i na citanju :)
    Pozdrav :)

    ОдговориИзбриши

U kuvanju masta pravi svasta

Google+ Badge

Укупно приказа странице

Образац за контакт

Име

Имејл адреса *

Порука *

Follow by Email