четвртак, 15. јун 2017.

IZ JEVREJSKE KUHINJE & FALAFEL

 



















Postoje dve autentične grupacije unutar jevrejskog naroda, u zavisnosti gde su se naseljavali tokom egzodusa u prvom veku pre nove ere, posle razaranja Jerusalima. Prvu čine Aškenazi, koji su se raselili u središnjoj Evropi (najviše u Nemačkoj i Poljskoj) i na njihovu kuhinju znatno je uticala tamošnja tradicionalna ishrana s guščjim mesom, ječmom, cveklom,krompirom i testom. Sefardi su naselili Španiju i Portugaliju, a njihova kuhinja je postala znatno lakša,
slična mediteranskoj uz primese orijenta. Treću grupu čini savremena izraelska kuhinja u kojoj preovladavaju jela poput pita sa prazilukom, sirom ili mesom, musake od plavog patlidžana i paradajza… U toj jevrejskoj kuhinji najpoznatije jelo je falafel – ćufte od mlevenih leblebija
***
Falafel (Ta'miyya, طعمية) su fritirane kuglice od pasulja ili leblebije, raznih biljaka i začina. Poreklom iz Libana i Palestine, danas su deo kuhinje celog blistog istoka i severne Afrike. Sa doseljavanjem orijentalnih Jevreja u Izrael doneti su i u jevrejsku kuhinju i često se smatraju za nacionalno jelo Izraela.
Prave se od umekšanog i mlevenog pasulja ili leblebije, dalje se dodaju persun, korijander, beli luk, crni luk, pecivo, so, biber i kim. Po receptu mogu se dodati i zito, mirođija itd. Od mase mesi se testo, iz kojeg se formiraju male pljeskavice i prže u ulju. Falafel je veliki od 3 do 10 cm, zavisno od zemlje ili regiona, i serviraju se obično u lepinji (pita hlebu) sa tahinom, sosom od susama, humusom i raznovrsnim povrcem. U zapadnoj Evropi falafel u novije vreme nude i mnoge ćevabdžinice kao vegetarijsku alternativu cevapima itd.
💖💖💖





















Potrebno:
500gr presnih leblebija/naut/slanutak
4-5(2 pune kasike) cenova belog luka
5 kasicica propecenog susama
2 pune kasicice kumina
1 kasicica kurkume
3 pune kasicice mlevenog korijandera/2 vezice svezeg korijandera
2 kasicice garam masala zacina
1-2 kasicice sumak(ja sam koristila sok od 1/2 limuna)
2 kasicice kajenske papricice
1 puna kasicica mlevenog pimenta/najkvirc/all spice
3 kasicice himalajske soli
3-4 vezica persun lista
Priprema:
Leblebiju potopiti u dosta vode i ostaviti preko noci da nabubri i udvostruci se.Ocediti je,ostaviti malo vode ,ako zatreba za dodavanje testu.U blender sipati leblebiju,persun,korijander i sve ostale zacine,da se fino usitne i sjedine.Ako je blender manji,onda blendirajte po manju kolicinu.Sve dobro sjediniti,odloziti u frizider na 1 sat.
Prstima vaditi loptice(postoji i posebna modlica za falafel),   oblikovati ,pa ih poredjati na alu foliju premazanu sa malo ulja.U serpicu sipati 2 case ulja,zagrejati,pa prziti kuglice falafela,da uhvati smedju koricu,okrenuti na drugu stranu(ne duze od 1 minuta).Falafel vaditi na papirni ubrus.Sluziti sa humusom ili taan sosom.




















Taan sos:
2 kasike taan paste pomesati sa vodom ili sojinim mlekom- da bude gustine jogurta,dodati 2 cena belog luka usitnjenog u avanu,1 kasicicu ljute aleve paprike.Dobro sjediniti,sipati u sosijeru.


Prilog:seckani kiseli krastavac,sargarepa i paprika iz tursije.
                                          
                                           Prijatno  😉


2 коментара:

  1. Анониман17. јун 2017. 08:07

    Volim falavel. Dobila sam pre izvesnog vremena knjigu Jerusalem, autora Otolangi i njegovog prijatelja Sam. Interesantni likovi, Otolangi i Sam su rasli u Jerasulemu , jedan Jevrej, drugi Palestinac, ali su se tek upoznali u Londonu i udružili se u kuhinji. Jela su im fenomalna, več sam neka pravila , a uskoro pravim još dva. Oni imaju one neobične kombinacije da kad vidiš sastojke pomisliš da to sigurno nema ukusa ali kad napraviš:) Na primer kelj i grejpfruit:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala za komentar,draga.Da,cula sam za tu knjigu,nisam pretrazivala,moguce je da je i ovde stampana,videcu,jer i mene interesuje.Jela su im neobicna,nespojivih sastojaka,naizgled,kako kazes....

      Избриши

Укупно приказа странице

Образац за контакт

Име

Имејл адреса *

Порука *