уторак, 01. мај 2018.

KURTOS KOLAC & DIMNJAK KOLAC ~ KOLAC IZ TRANSILVANIJE

****
Slatkiš poreklo vodi iz Transilvanije - Erdelja, dela današnje Rumunije, a pravilo ga je uglavnom mađarsko, pogranično stanovništvo,na vatri, koja mora biti lagana, vrti se dok testo ne postane postane hrskavo...
****
Potrebno:
Testo:
750gr belog brasna
30 gr suvog kvasca
300 ml mleka

Kremica za testo:
100 gr otopljenog ptera/margarina
60 gr secera
2 cela jajeta
2 kesice vanilinog secera
2 prstohvata soli

Dekoracija/premaz:
sitno seckani ili mleveni lesnik(oko 70 gr)
50 gr otopljenog putera/margarina
1/2 case otopljenig meda
100 gr secera-beli/smedji (kolicina zavisi od broja i velicine kalupa)
***
Po zelji mozete dekorisati i kokosom,orahom,cimetom,bademom,plazmom,euro-krem + plazma,pekmez od narandze sa cokoladom daje divan ukus jafe,dzem od kajsije i orah....puno je kombinacija,vi izaberite ono sto volite...😄
*** 


Priprema:
sipati brasno u ciniju,napraviti kasikom rupu po sredini,posuti so po obodu ,a u sredinu sipati nadosli kvasac(u mleku).U to dodati 300 ml mleka,polako mesajuci,sve dok ne sipamo svo mleko.Zamesiti testo koje treba da bude "bljuckavo",i da ostane jos brasna okolo.Ostaviti poklopljeno krpom oko 15 minuta.
Za to vreme pripremiti ostale sastojke:
u ciniju sa secerom dodamo otopljen puter,mesamo zicom,dodamo jaja i sve sjedinimo.
Kad je testo naraslo dodamo mu ovu kremicu i mesamo kasikom da sjedinimo sa ostatkom brasna.Potom mesimo testo rukom 10 minuta,sve dok ne bude vise lepljivo.Testo ostaviti 60 minuta prekriveno,na toplom mestu.
Od konzervi ili kartona praviti formu tako sto karton ili kozervu umotamo u alu-foliju,tako da i krajevi budu  pod folijom.Postoje i originalni kalupi kao na slici 👇



Kada je testo spremno,pobrasnimo povrsinu i rastanjimo oklagijom na koru debljine 1cm.secemo trake sirine oko 1-2 cm.
Formu/kalupcic namazemo otopljenim puterom pa navijamo traku i kraj zalepimo cetkicom sa otopljenim puterom.Formu rukom srolamo po pobrasnjenoj povrsini da se trake na kalupu izravnaju,svaku premazati cetkicom u otopljenom puteru i uvaljti dobro u secer.
Postaviti kurtose na pleh sa pek papirom.
Peci u zagrejanoj rerni 10-15 minuta na 160c (rerna sa ventilatorom max.10 minuta).
Pecene kurtose ostaviti  da se ohlade,pa skidati gurajuci kalup rukom od uzeg ka sirem delu,tako da kalup ispadne.Sada kurtos premazati cetkicom umocenom u rastopljeni med i posuti sitno seckanim/mlevenim lesnikom,kokosom,secerom ili nekom drugom kombinacijom koju sam navela na pocetku recepta.
Kurtos kolac je izuzetnog ukusa,hrskavo mek i meden!
Kada se zurite ili nemate volje da mesite domace testo ,mozete koristiti lisnato (gotovo) testo za osnovu ovog kolaca!




                                                                      Prijatno 😍


U kuvanju masta pravi svasta

Укупно приказа странице

Образац за контакт

Име

Имејл адреса *

Порука *

Follow by Email