Potrebno:
10 narandzi/komina
10 jabuka sorte"Delises"/komina
7 sargarepa/komina
1 veci limun/komina
10-15 kasika smedjeg secera
2 kasicice cimeta
Svo voce je oprano i ocisceno,ocedjen je sok,pa sve sto ostane u kontejneru sokovnika je tzv.komina ocedjeni,suvi komadi voca i povrca.
Kominu sipati u serpu,dodati 10-15 kasika smedjeg secera,cimet(nije obavezan),kuvati na nizoj temperaturi,uz povremeno mesanje,dok se svo voce i povrce ne skasi.Ako je dosta isuseno(kao kod mene)dodati vode tolko da mozete lako mesati kominu dok se zagreva.
Gotov,prohladjen pekmez sipati u ciste tegle,zatvoriti originalnim poklopcem,ostaviti na hladno.
Ovaj pekmez mozete podeliti,pa sipati u kese za zamrzavanje i drzati u zamrzivacu do upotrebe.Moze se koristiti kao dodatak u testo za torte/kolace,kao osnovni ukus za filovanje torti/kolaca,kao dodatak filovima/pudinzima za torte/kolace,kao fil za keksice.Dobar je dodatak sladoledu ili kod pravljenja vocnog mousse-a.
*Od ove kolicine meni je ispalo 2,1/2 tegle ovog pekmeza 😊
Prijatno 😊
Odlična kombinacija moram priznati da šaljem ženu da pogleda ovu stranicu! Hvala što ste to podijelili.
ОдговориИзбришиHvala Hrvoje,bas me raduje,veliki pozdrav za suprugu! :)
ОдговориИзбриши