TOFU U MASALA ZAČINU & TOFU IN MASALA SPICES
Tofu – sir od soje – najrasprostranjeniji je sojin
proizvod. Dobija se zgrušavanjem sojinog mleka. Već vekovima se koristi u
ishrani na Istoku, a sve više osvaja ljubitelje zdrave hrane širom
sveta. Bogat je lako svarljivim proteinima, a za razliku od proteinskih
proizvoda životinjkog porekla, sadrži minimalne količine masti i ne
sadrži holesterol. Daje samo 70Kcal na 100 grama. Od minerala, ima
najviše kalcijuma, fosfora i gvoždja, a od vitamina tiamin, riboflavin,
niacin i pantotensku kiselinu. Od ugljenih hidrata najprisutniji je
dekstrin, a on ne utiče na povećenja nivoa šećere u krvi. Upotreba tofua
preventivno deluje protiv eventualnih oboljenja krvnih sudova, visokog
krvnog pritiska i osteoporoze. Tofu je blagog ukusa i lako poprima
mirise i ukuse hrane sa kojom se priprema. Slaže se sa velikim brojem
namirnica. Može se prokuvati u slanoj vodi i čuvati u frižideru više
dana. Može se pržiti na ulju sa dodacima ili koristiti kao osnova za
brojna jela, namaze, salate i poslastice.
***
Potrebno:
1kg tofu sira
brašno od leblebija
kašika spelta mekinja
masala začin
malo origana
soli
Priprema:
Pomešati brašno leblebija,
spelta mekinje,
masala začin,
so,origano,pa u tu smesu uvaljati šnite tofu sira.
Pržiti na maslinovom ulju oko desetak minuta svaku stranu(seći deblje parčiće),dok ne uhvate koricu.
Šnite tofua će unutra biti i dalje meke i sočne,a spolja hrskave.
Tofu ima blag ukus,sada sa masala začinom malo pojačan,a pošto se inače poslužuje uz dodatak povrća ili soseva oštrijeg ukusa,ja sam ga danas kombinovala sa patlidžanom u paradajz sosu sa belim lukom.Dobitna kombinacija za sve koji vole ovo povrće!
Prijatno :)
Нема коментара:
Постави коментар