***
Rukola vodi poreklo iz Centralne i Južne Evrope, ali je veoma raširena i u Severnoj Africi, Severnoj Americi i Bliskom istoku. Rukola predstavlja izuzetno kvalitetno i lekovito povrće, sadrži dosta vitamina C (100-200 mg/100g), mineralnih materija, a naročito gvožđa, vlakana i drugih korisnih materija.
Rukola se najčešće koristi kao salata ili kao komponenta u mešanim salatama za poboljšanje arome i ukusa. Posebno se mnogo koristi kao salata u mediteranskom području, pripremljena sa maslinovim uljem, sirćetom, parmezanom ili mocarela sirom. Ponekad se rukola priprema kuvana ili blanširana i tom prilikom gubi gorčinu.
U nekim zemljama Azije (Iran, Pakistan), gaji se radi semena za ulje, a seme može da se koristiti i za proizvodnju senfa.
***
Potrebno:
10 tankih kora
3 cela jaja
200-300gr masnijeg sira(ovčiji,kozji)
pakovanje rukole(oko 50 gr)
10 šnita pizza šunke
maslinovo ulje
Priprema:
izgnječiti sir,dodati jaja,dobro sjetdiniti,rukolu oprati,posušiti,pomešati sa sirom.
Postaviti koru,1/3 preklopiti,tako da fil dođe na taj deo"duple kore",filovati sirom i rukolom,preko postaviti preklopljenu sunku po širini,pa saviti bočne strane i rolati do kraja kore,
kraj premazati sa malo fila da se bolje zalepi.
Palačinke pržiti na zagrejanom ulju,sniziti temperaturu(svaku stranu po 5 min).
Нема коментара:
Постави коментар