***
Lisičarke su prve divlje pečurke u sezoni koje se pojavljuju, i to od meseca juna.
Najomiljenija gljiva među gljivarima, posle vrganja, svakako je lisičarka, koja nosi latinski naziv Cantharellus cibarius, što u prevodu znači „dobra za jelo".Lisičarka je u narodu još poznata i kao žutica, žujkica, lisičica, lisica i kajsijevača, a raste samo u četinarskim i listopadnim (bukovim) šumama, od kasnog proleća do zime. Žućkasto meso ima divan, blagi miris kajsija, sadrži prirodne antibiotike, osam esencijalnih amino-kiselina, enzime, belančevine, polisaharide, proteine, provitamin A, vitamine B kompleksa. Aromatična i ukusna, pripremljena sama ili kao deo mešanih jela, lisičarka je mnogima omiljena vrsta gljive.Lisičarke idu odlično kao prilog uz meso ili ribu, jela sa jajima, salate i testenine.
***Potrebno:
300gr lisicarki
3 jaja
2kasike biljne pavlake
so,biber,persunov list
kolutici maslinki za dekoraciju
maslinovo ulje za przenje
Priprema:
vazno je da lisicarke dobro operemo,pa cele ili seckane przimo na malo maslinovog ulja,najvise 10-15 minuta,
prziti,mesati drvenom varjacom(lisicarka ne voli plastiku),
servirati,dekorisati maslinkama.
Posto se tesko vari, preporuka je da da se dobro sazvace.
Uz lisicarku obavezno sluziti belo vino.
Prijatno :)
Нема коментара:
Постави коментар