Pretpostavke su razlicite o poreklu imena, i vise njih vodi ka antickoj Grckoj , u kojoj se ova rec odnosila na tanke ravne , na trake secene plocice od testa.
Drugacije poreklo imena vezuje se za naziv posude na latinskom, i predstavljalo je ime za - posudu u kojoj se sprema jelo koje se slaze slojevito "u visinu".
Sa Apeninskog poluostrva lazanje ce se prosiriti po citavom svetu, a od polovine 17 . veka , u nekim krajevima se u lazanje dodaje i razlicito bilje.
Lazanje najcesce sadrze u redovima slaganim sa testom, odredjeni sos - najvise rasprostranjen, onaj nacinjen od luka, mesa, paradajz pelata, sira i besamela.
Sem ovoga koji je najvise zastupljen postoje i oni koji lazanje cine vegetarijanskim jelom - od povrca ili pak zelene lazanje od spanaca.
***
Danas spremam lazanju sa korama za pitu ili gibanicu.Na ovaj nacin sam je vise puta spremala i mojim ukucanima se svidela vise nego sa originalnim korama(plocice od testa).Lakse,ukusnije i jeftinije!
***
Potrebno:
Fil br.1:
500gr mlevenog juneceg mesa
2 veca crna luka
3 cena belog luka
zacin,biber
paradajz pelat(500ml)
pola kasike secera
bosiljak,origano,muskatni orascic
Fil br.2:
kasika-dve brasna
maslinovo ulje
mleko
cen belog luka
*****
500gr kora za pitu
*****
oko 300gr kackavalja(kolicina po ukusu)
Priprema:
Fil br.1:
Meso dinstati na seckanom crnom i belom luku,dodati paradajz pelat,da provri,zacine gore napisane,kasiku secera,po zelji narendati muskatni orascic.
Fil br.2:
Na maslinovom ulju proprziti brasno da pozuti(paziti,brasno hoce da izgori),pa dolivati mleko mesajuci do kolicine koja nam je potrebna(oko 1/2l),da brde gusca pasta,dodati cen belog luka.
Redjati u pleh ili djuvec oblozen pek papitom,koru,meso,koru,beli fil,meso,rendani kackavalj ,pa tako dokne potrosimo kore,ali da oba fila i kackavalj budu na vrhu.
Peci u zagrejanoj rerni oko 40 minuta na 160 c prekriveno pek papirom ili alu-folijom.
Prijatno :)
Нема коментара:
Постави коментар