четвртак, 3. март 2016.

RAVA UTTAPAM (रवा उत्तपम)





 Za kuvarigricu gde je domacica za ovaj mesec,izvrsna i njen blog  Dzoli volinet.kuvar ,a zadata tema za decembar : Djumbir namirnica koju dosta cesto koristim kao dodatak jelima,pecivima i kolacima,a sa kojom sam se vise upoznala dok sam bila na makrobiotickoj ishrani.

Ovo jelo je omiljeno u Juznoj Indiji, mi bi rekli"povrcni palacinci",samo sto se spremaju sa vise vrsta brasna:urdu brasno(od crnog pasulja ili sociva:crvenog,crnog ili zelenog),pirincanog brasna i integralnog psenicnog brasna.
Obavezno sa puno razlicitih zacina ili vec pripremljenim"MASALA"zacinom


Potrebno:
solja(srednja)spelta-brasna
solja pirincanog brasna
pola solje crnog brasna
so,
1-2 kasicice masala zacina (pomesati : kumin&kurkuma&cili u prahu&biber crni&biber beli&djumbir&curry&korijander(u prahu)&beli luk(granule)&gomasio(susamova so)&kim(zrno)&tucana ljuta
kineski ljuti zacin sa kikirikijem(opciono)
1 glavica crvenog luka
malo seckane crvene sveze paprike(ja sam imala u zamrzivacu)
seckan cen belog luka
komad sveze narendanog djumbira
solja mleka&sok 1 limuna
casa vode
puter za podmazivanje

Priprema:
u posudu za mesenje sipati sve tri vrste brasna,so,doliti domace kiselo mleko(u mlako mleko nacediti sok limuna,ostaviti da odstoji 15-20 minuta,ne mesati,sipati u brasno),

mesati i dolivati vodu,da bude gusce od smese za palacinke,dodati dobru kasicicu masala-zacin,umesati.Ostaviti poklopljeno krpom oko 15-tak minuta.


Na tanke listice iseci crni luk,papriku na tracice,beli luk sitno naseckan,narendati djumbir,paradajz-svez ili suv naseci,dodati malo origana.


Svo povrce dodati u testo,na slici dole je kasicica kineskog zacina sa kikirikijem,

sve pomesati,pa razlivati u zagrejan tiganj.Dok se prze,oko palacinki dodavati malo otopljenog putera.
Prziti po 3-5 minuta svaku stranu.

U Indiji se Rava Uttapam najcesce kombinuju sa kokos chutney-em ili nekim drugim:chutney sa paradajzom,chutney sa crnim lukom,chutney sa sljivom i kokosom - recept za spremanje chutney-a 👉  ovde



sa humusom 👉 ovde
 

                     
                                                                    Prijatno😍😋


2 коментара:

  1. Анониман6. март 2016. 11:08

    Poznato mi je urdu brađno.Imam jednu komšinicu Indijku koja pravi nešto slično. Oni su i inače majstori za začine. Lepo si ovo spremila :)

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala na komentaru,draga Dubravka.U,i ja bih volela u blizini neku Indijku,ovako satima citam o njihovoj kulturi i nacinu spremanja hrane,bas sam odusevljena kako se hrane,a i zacinima i odnosom istih,to mi prakticno znanje nedostaje.Odoh u kuhinju da prkosim kisi ;)
    Veliki pozdrav :)

    ОдговориИзбриши

Укупно приказа странице

Образац за контакт

Име

Имејл адреса *

Порука *