понедељак, 23. новембар 2015.

JUNECI JEZIK





...SA ZUTIM PRILOGOM


Potrebno:

jedan
juneci    
jezik(oko 1,5kg)
2 kocke povrtne 
supe(moze bilo koje)
polenta
1 sargarepa
komadic 
paskanata
persunov list
2 cena belog luka(po zelji)

Priprema:

Juneci jezik oprati,staviti u expres lonac(pretis lonac)dodati kocke povrtne supe,zatvoriti lonac,kuvati kao svako junece meso u predvidjenom vremenu(ja sam oko 30min na srednjoj temperaturi,jer nisam htela da mi lonac pusta jaku paru).
Kada je skuvan i prohladjen,jezik ogulimo(skinemo spoljnu-belu kozu)pa secemo snicle.
 
 




 




Snicle mozemo da proprzimo na malo ulja,ili da ih pohujemo.Ja sam se danas odlucila za kuvane.

Zuti prilog:

U serpicu sipamo hladnu vodu,dodamo odmah polentu(odokativne mere),mesamo dok se ne zgusne.


Vrelu polentu,razlijemo u ciniju ili djuvec


Ohladimo,pa isecemo ukrasne komade

Serviramo sa junecim sniclama uz dodatak par listova zelene salate.



Supu,koja je ostala od kuvanja jezika ne bacamo,vec procedimo u ciniju;u serpicu sipamo malo maslinovog ulja,rendanu sargarepu,rendani komadic paskanata,2 cena seckanog belog luka(nije obavezno),dodamo malo vode.Kada je povrce meko(10-tak min.)dodamo kasiku belog brasna,promesamo,pa dolivamo procedjenu junecu supu(temeljac).
Mesajuci,dobicemo finu gustinu bele corbe.

                  




Pre nego sto posluzimo ukusne snicle od juneceg jezika,dobro ce doci topla corba,zamirisana seckanim persunovim listom,kao predjelo ovom rucku ili veceri.

***
Juneci jezik je dosta jeftiniji od junetine(bilo kog dela),u proseku je oko 290-310din.,negde i jeftiniji.Isplativ je kada se sprema u expres-loncu(manje struje se trosi)a mogu da se naprave razna jela:przen,pohovan,kao gulas,u djuvec...a dosta je zasitan;i corba ili supa je jako dobra
***
        
                PRIJATNO :) 

           

Нема коментара:

Постави коментар

U kuvanju masta pravi svasta

Google+ Badge

Укупно приказа странице

Образац за контакт

Име

Имејл адреса *

Порука *

Follow by Email