POTREBNO:
1 kg dunja
600 gr secera(ja sam koristila fruktozu-vocni secer)
4-5 kasika sirupa od malina
1 zvezdasti anis(ko ima i voli)
2 karanfilica
100 gr seckanih
oraha(mogla sam
i upola manje,
mislim da je
previse oraha *****
za moj ukus)
oraha(mogla sam
i upola manje,
mislim da je
previse oraha *****
za moj ukus)
1/2 limuna za
prskanje dunja.
prskanje dunja.
PRIPREMA:
Dunje oprati i ocistiti od semenki,iseci na kockice,preliti sa pola limuna,u serpicu sipati vode da dunje ogreznu,kuvati na srednjoj temperaturi,dok dunje postanu mekane(oko10-15min.)Dodati zvezdasti anis i karanfilic.
Kada dunje budu mekane,izvaditi ih iz vode ispasirati.U vodu sipati secer i sok od celog limuna,sirup od maline,kuvati oko 6-7min.,pa dodati pasirane dunje.
Kuvati na srednjoj temperaturi uz mesanje,dok tecnost ne ispari,te se dno vidi dok povlacimo varjacom.Tada je gotovo,pa mozemo da dodamo suvo grozdje i orahe(grozdje ce se opustiti i omeksati od temperature smese).
U pogodan kalup ili silikonski djuvec,izliti vrucu smesu(ja sam djuvec oblozila alu-folijom),pa sam na dno rasporedila malo oraha (moze i kokosovog brasna),jer cu kitnikes prevrnuti kada bude gotov.
Kada smo izlili, smesu lepo poravnamo i ostavimo da se potpuno ohladi i stegne.Kada je hladna,prevrnemo je na posluzavnik,secemo na sire trake,te urolamo svaku traku u prozirnu foliju i odlozimo na pregradu u frizideru.Sto duze stoji,bice bolji.
Malu kolicinu odvojimo,secemo na snite ili kocke(kao ja)i sa uzivanjem posluzimo.
PRIJATNO :)
Нема коментара:
Постави коментар