петак, 25. август 2017.

PEKMEZ OD SLJIVA / PLUM JAM





















Potrebno:
6 kg sljiva
500 gr secera
200 gr cokolade za kuvanje
6 kasika ruma
Priprema:
Sljive oprati,posusiti ,izvaditi koscice.Sipati sljive u dublju serpu,poseceriti ih i ostaviti do 60' pokrivene kuhinjskom krpom,da puste sok.Promesati varjacom i kuvati na srednjoj temperaturi uz stalno mesanje,oko 60'.Tada ce sljive vec dosta da omeksaju i sjedine sa secerom,pa kad varjacom povucete crtu po dnu serpe,treba da se lepo vidi trag.Pekmez je tada gotov.Sada spustamo cokoladu i uspemo rum u pekmez i mesamo dokse sve ne sjedini i pusi dva-tri kljuca.
Pripremiti tegle,sterilisane u rerni,a poklopce ako su novi-prebrisati alkoholom.Topao pekmez uliti u tople tegle,poklopiti i tegle okretati naopako-da stoje na poklopcima(da bi se stvorio vakuum prostor).
Ohladiti tegle i potom izvrsiti pasterizaciju.Tegle poredjati na dno serpe postavljeno krpom,naliti vodom i kuvati jos oko 60'.Ostaviti da se ohladi,posusiti i stavljati nalepnice o datumu pasterizacije.Ovako spremljena zimnica ce trajati vise godina.






                                                                               Prijatno 💕


U kuvanju masta pravi svasta

Укупно приказа странице

Образац за контакт

Име

Имејл адреса *

Порука *

Follow by Email