***
Bundeva (Cucurbita pepo L. – Cucurbitaceae) je jednogodišnja, zeljasta biljka. Vodi poreklo, kao i ostale vrste tikvi, iz Centralne Amerike i donešena je u Evropu u XVI veku
Od bundeve se mogu pripremati slana i slatka jela, može jesti živa,dinstana, pečena, pržena...
Postoji čitav niz različitih sorti bundeve: pored domaće žute, na pijacama i prodavnicama zdrave hrane, pronaći ćete i japansku hokaido (koja se u makrobiotici najviše koristi i ima posebno sladak ukus), zatim muskatnu bundevu...
Masnoće u mesu bundeve skoro da nema, za razliku od semenki, koje su prave energetske bombe, bogate zdravim, višestruko nezasićenim masnim kiselinama.Zadivljujući je procenat i raznolikost prisutnih vitamina (C, B1, B2, B3, B6, provitamin A, niacin, folna kiselina) i minerala (kalijuma, kalcijuma, fosfora i gvožđa).
***
Potrebno:
1 kriska suve bundeve s tankom korom
3 kasike smedjeg secera
1 kasicica cejlonskog cimeta
malo rendanog muskatnog orascica
slag od slatke pavlake
Priprema:
skinuti koru bundeve,iseci na parcice,kuvati 10-tak minuta,
ocediti(vodu od bundeve koristiti za spremanje corbe),pasirati kasikom za pasiranje,
dodati kasicicu cejlonskog cimeta,
3 kasicice smedjeg secera,
narendati muskatni orascic.
Umutiti slatku pavlaku u slag,mutiti bar 10 min.,sloziti u kutiju.
Sevirati u cinije prvo slag,pa krem od bundeve,pa slag.
Prijatno 😊💖
Bundeva (Cucurbita pepo L. – Cucurbitaceae) je jednogodišnja, zeljasta biljka. Vodi poreklo, kao i ostale vrste tikvi, iz Centralne Amerike i donešena je u Evropu u XVI veku
Od bundeve se mogu pripremati slana i slatka jela, može jesti živa,dinstana, pečena, pržena...
Postoji čitav niz različitih sorti bundeve: pored domaće žute, na pijacama i prodavnicama zdrave hrane, pronaći ćete i japansku hokaido (koja se u makrobiotici najviše koristi i ima posebno sladak ukus), zatim muskatnu bundevu...
Masnoće u mesu bundeve skoro da nema, za razliku od semenki, koje su prave energetske bombe, bogate zdravim, višestruko nezasićenim masnim kiselinama.Zadivljujući je procenat i raznolikost prisutnih vitamina (C, B1, B2, B3, B6, provitamin A, niacin, folna kiselina) i minerala (kalijuma, kalcijuma, fosfora i gvožđa).
***
Potrebno:
1 kriska suve bundeve s tankom korom
3 kasike smedjeg secera
1 kasicica cejlonskog cimeta
malo rendanog muskatnog orascica
slag od slatke pavlake
Priprema:
skinuti koru bundeve,iseci na parcice,kuvati 10-tak minuta,
ocediti(vodu od bundeve koristiti za spremanje corbe),pasirati kasikom za pasiranje,
3 kasicice smedjeg secera,
narendati muskatni orascic.
Umutiti slatku pavlaku u slag,mutiti bar 10 min.,sloziti u kutiju.
Sevirati u cinije prvo slag,pa krem od bundeve,pa slag.
Prijatno 😊💖
Нема коментара:
Постави коментар