PRALINE SA VOCNIM PUNJENJEM
*pravljeno u kucnim uslovima*
Za pekmez:
1 jabuka(ociscena i iseckana)
nekoliko kupina(iz zamrzivaca)
nekoliko borovnica(iz zamrzivaca)
1 sok od narandze(i meso)
rendana kora narandze
oko 4 kasika smedjeg secera
2 mlevena karanfilica(mlela sam ih na vodenicici za biber)
na vrh kasicice-soli
na vrh kasicice cimeta
Cokolada:
2-3 kasike kakao praha
6 kasika prah-secera
2 kasike kokosovog mleka(moze i mleko u prahu ili obicno)
malo soli
pola kasike ulja(maslinovo)
oko 70 gr margarina za mesenje
malo soka od limete(ja sam stavila iz flasice-koncentrat)
200gr cokolade za kuvanje(gorca varijanta)
Priprema:
pekmez kuvamo sa svim sastojcima na nizoj temperaturi dok se svo voce ne sjedini i kada prevlacimo varjacom,vidimo dno serpice,
ostavimo da se ohladi.
***
Cokoladu spremamo tako sto u serpicu stavimo sve sastojke i polako zagrevamo i topimo mesanjem.
Kada je potpuno istopljena i kompaktna,mesamo dok ne pocne da se hladi.Kada cokolada postane kremasta,kasicicom ili nozem vadimo i spustamo u modle za pralinice,punimo do pola,
dodamo fil(pekmez),pa dopunimo cokoladom do vrha.Vrh blago pritisnemo nozem,u ravni pleha(modle).
Kolicina koju sam napravila bice dovoljna za 30-tak pralina,obzirom da je modla za 15 pralinica.Napunjenu,modlu stavljamo na 5-10 minuta u zamrzivac.
Praline sam danas pravila prvi put,pa nisu savrsene,ali cu se truditi da vremenom budu.Ovde jedna nedostaje,jer moj verni degustator nije imao strpljenja :)
Praline vadimo iz kalupa izvrtanjem(pritiskom na kalup odozgo),lako ce ispasti.Kalup ne treba nicim mazati.
Servirane,lepo izgledaju i bogatog su ukusa.
Prijatno :)
Нема коментара:
Постави коментар