недеља, 3. јул 2016.

DOMACICKI SLADOLED


SLADOLED = RADOST = SRECA

                          ***
Pretpostavlja se da su Kina ili stara Persija prve kulture koje su obožavale ovaj desert. U prilog tome govori i činjenica da iz Kine potiču prve mašine za sladoled, a prisutno je i mišljenje da je recept za sladoled sa svojih putovanja po Kini u Italiju doneo lično Marko Polo.

Kako mnogi misle da sladoled potiče iz Italije, treba reći da preteču današnjeg sladoleda zaista predstavlja jedna italijanska poslastica- sorbe (sorbet) – desert pravljen od zaslađene vode (leda) kojoj je dodato pasirano voće.
Zanimljivo je da je mračni srednji vek Evrope pored mnogih drugih dobrih i korisnih stvari proterao i sorbe. Pogađate, sorbe je optužen da simbolizuje greh.
Renesansno doba vratilo je sorbe na trpeze, kada ga služe kao desert nakon zamrzavanja u metalnim kalupima raznih oblika pa je na trpeze stizao u formi malog umetničkog dela.
*
Danas, u itaijanskom gradu Anzola dell’Emilia u blizini Bolonje, postoji svetski muzej kulture uživanja u sladoledu, koji je izgradila firma Carpigiani – proizvođač mašina za sladoled. Muzej pokazuje istoriju sladoleda od prvih skladišta za sneg antičkog doba, preko sorbea od leda i soli koje su razvili Kinezi, do tehnologija 20.veka.

                                                ***
Danas spremam "DOMACICKI SLADOLED",moj izmisljeni recept,nista sto vec nije vidjeno,ali...podseca na sladoled kojim sam posluzivana kada sam po letnjim vrucinama dolazila u posetu roditeljima svoga decka,sladoled,cijeg se mirisa i danas prisetim....
Cinije za posluzivanje koje vidite na slici,su cinije iz kojih smo mi sladili svoju ljubav i mladost!

Potrebno:
4 jaja
cokolada,
domace kiselo(ili grcki jogurt)
fruktoza(6-7 kasika)
ekstrakt vanilije
sladoledni desert od jagoda
pavlaka(2 kasike)

Priprema:
umutiti sne od belanaca i secera(3-4kasika),umutiti zumanca sa ostatkom secera(3 kasika),pa sve polako mesajuci,sjediniti,dodati kiselo mleko kolicina po ukusu.Podeliti na dva dela,pa u jedandodati cokoladu(ja sam je strugala nozem za ljustenje krompira);u drugi deo dodati ekstrakt vanilije.


Sladoledni desert od jagoda umutiti samanje mleka,pa dodati 2 kasike pavlake

Cokoladni sladoled sipati u kutiju,preko vanil sladoled,pa spatulom izvuci sare.

Sladoled od jagode preliti u posebnu kutiju,zamrznuti.
Ovako spremljen sladoled,moci ce brzo da se posluzi,jer nije jako smrznut.


                                                                            Prijatno :)

Нема коментара:

Постави коментар

Укупно приказа странице

Образац за контакт

Име

Имејл адреса *

Порука *