Drage koleginice,Domacice,
Kuvanje je dar koji ima svako,
kuvati i mastati
Zaista je Lako!
Svi poslovi u kuhinji,
Cudesa su prava,
a svaka Domacica carobnica- strava!
Uzivajmo zajedno u svim carolijama kuvanja :)
Moja najstarija unuka Andjela obozava cupavce,pa je i recept za ove cupavce nazvan po njenom imenu...😍💕 Potrebno: Kora: 6 zumanaca 7 kasike secera 7 kasike brasna 1 prasak za pecivo 1 vanilin secer 50 ml ulja 50 ml vode 2 kasicice kreme od limuna(ili rendana kora 1/2 limuna) Krem za potapanje: 150 gr margarina 200 gr cokolade ili cokolade u prahu 30ml mleka Dekoracija: kokosovo brasno/ljuspice
Priprema: zumanca i secer dobro umutiti,dodati limunovu sitno rendanu koricu ili 2 kasicice limun kreme(lemon curd),brasno pomesano sa praskom za pecivo i vanilin secer,smanjiti brzinu miksera na najmanju,dodati 50ml ulja i 50ml vode.U sjedinjenu masu dodati umucen sneg od belanaca,polako sjediniti.U kalup oblozen pek papirom sipati smesu za koru i peci u zagrejanoj rerni(sa ventilatorom) na160c tacno 20'.Biskvit koru ohladiti i seci na kocke iste velicine. Pripremiti krem od navedenih sastojaka,malo ga prohladiti i umakati ohladjene i isecene kocke u krem od cokolade. Cokoladne kocke oblagati kokosom. Kocke sloziti na tacnu,posluziti 😁
***Za osnovu sam uzela recept iz "Patinin kuvar- vanilice",te sam jos dodala po svom ukusu neki sastojak...
Potrebno: Patin Kuvar - 500 gr ostrog brasna 2 cela jaja 1 prasak za pecivo 2 kesice vanilinog secera 100 gr smedjeg secera 150 gr mlevenih oraha 2 i 1/2 kasike svinjske masti Moj dodatak - 2 kasike sirupa od narandze
3 kasicice malteksa/jecmeni slad
Priprema: Sve sastojke sjediniti,uviti u prozirnu foliju istaviti u frizider na 24h. Odvajati komade nozem,rastanjiti oklagijom izmedju dva pek papira na debljinu 1 cm,pa vaditi keksice pomocu modlica ili casicom. Peci u zagrejanoj rerni(sa ventilatorom)na 160c tacno 7 minuta.Izvaditi,ostaviti da se ohlade,pa ih sloziti u kutiju sa poklopcem. Ove keksice mozete i filovati naknadno-cokoladom ili pekmezom...
Mama je danas gost kod mene...💖 Dok smo deca,oslanjamo se u svemu na roditelje...vise mame 😉... Kasnije,mame daju savete u razlicitim smerovima...momci,brak,deca,vaspitavanje... Stalno su prisutne u nasem svakodnevnom zivotu...da potvrde da smo nesto dobro uradili,ili da daju savet kako da "popravimo situaciju " 😌 Gosti smo na njenim nedeljnim ruckovima i slavljima,uzivamo u njenim jelima i secamo se detinjstva i kako je lepo opet biti DETE..😍 ..za maminim stolom...😊 Njena jela imaju miris i secanje....sto je kombinacija koju ne mogu da pobede ni najbolji restorani ni najbolji kuvari na svetu...Ova kombinacija je unikatna i kao otisak prsta za svakoga je posebna..😋 Danas sam dobila dozvolu da objavim jedan njen recept...😃.. Mantije ne pravi cesto,pa se tako bar povremeno ubijemo njima...bez grize savesti...😜 Moja mama uvek ima nove ideje,pa tako i danas...na mantijama je kikiriki kao dekoracija...savrseno! Ovim receptom pocinje moja Nova blog-godina! Mama hvala za najlepse,naukusnije i najsladje vreme provedeno za Tvojim stolom 💕 Recept prenosim u originalu:
Vise slika nemam,jer je sve otislo brzinom svetlosti..😄😄😄 Prijatno 😊
Priprema: Umutiti belanca u cvrst sne,dodati secer,mutiti,dodati mleveni lesnik. Na pek papiru opcrtati tri kruga,pa unutar njih rasporediti bele kore.Peci u zagrejanoj rerni na 100c oko 45 minuta. Fil 1: Zumanca sipati u serpicu,umutiti. U ciniju sipati secer i gustin,promesati i dodati hladno mleko,sve sjediniti. Ovu smesu sipati u serpu sa zumancima i zicom mesati,kuvati na niskoj temperaturi(1) oko 30 minuta,kada ce se fil potpuno zgusnuti.Dodati i vanilin secer. Fil 2: Umutiti slatku pavlaku u slag. Fil 3: Maline i secer kuvati na srednjoj temperaturi,dodati gustin,mesati do finog vocnog krema.Ohladiti. *** Na tanjir za serviranje postaviti koru,premazati filom od malina,pa filom od zumanaca i slagom od slatke pavlake. Tim redom filujemo i ostale 2 kore. Pavlovu dekorisemo slagom i listicima bademai dekor cveticima i perlicama.
Potrebno: 1 batat 1 krompir 1 cvet karfiola+lisce karfiola 1-2 lista kelja 1/2 pruta praziluka 1 cen belog luka 2 kasicice amaranta(pored bogatog sadrzaja kalcijuma,gvozdja,belancevina,esencijalnih kiselina,ova biljkane sadrzi gluten) 2 kasike domaceg zacina ili suvi zacin 1kasičica kokosovog ulja 1 komad belog starog sira malo propecenog susama Priprema: Na kokosovom ulju proprziti iseckan praziluk i beli luk,dodati domaci zacin i naliti malo vode,kuvati kratko,dodati na kocke secen batat,krompir,cvetice i listove karfiola i secen list kelja.Kuvati 15-tak minuta,pa dodati i amarant,kuvati jos 15 minuta.Skloniti sa ringle,stapnim mikserom usitniti povrce u krem corbu. Servirati corbu na tanjir,u sredinu narendati malo sira,a obod tanjira dekorisati pecenim susamom.Čorbu poslužiti sa domacim crnim hlebom. Pogledajte video 👇
Jesen-zima i doba kada su Slave u toku....Tada se na svecanoj trpezi obavezno kao predjelo nalaze - PIHTIJE...vazno srpsko jelo uz koje se slave SLAVE i svi vazni zimski datumi...
Priprema: Meso i zacine staviti u ekspres lonac,luk secen na pola,beli luk,kozice,pa naliti vodom da ogrezne,poklopiti,kuvati oko 1h-1,30h,ili dok se meso ne raspadne. Meso izvaditi,prohladiti,skidati sa kostiju i seckati. Corbu procediti
kroz gazu u kalup za pihtije.U corbu dodati mlevenog bibera i aleve paprike,promesati, ravnomerno
rasporediti meso,ako je potrebno dodati malo soli(probati) pa sve ostaviti na
hladno/frizider/ostava/terasa,da se pihtije stegnu. Gotove pihtije posuti alevom paprikom,seci po zelji na kocke ili trougle. Posluziti hladno 😋
Potrebno: Kora- 2 cela jaja 3 kasike kisele pavlake 100 gr smedjeg secera 100 gr ostrog brasna 1 prasak za pecivo 4 kasika cokolade u prahu 4 kasicice(vrhom pune)kreme od pomorandze/oranz curd Fil: 100 gr mleka u prahu 100 gr secera u prahu 200 gr putera 1 vanilin secer 2-3 kasike cokolade u prahu 2 kasike soka od narandze Glazura: 4 kasike cokolade u prahu 4 kasike mleka u prahu 2 kasike smedjeg secera 200 ml slatke pavlake 100 gr putera/margarina Priprema: Kora-zicom umutiti jaja i dodati sve ostale namirnice,dobro sjediniti.U kalup staviti pek papir,izliti smesu i pecu u zagrejanoj rerni na 160c,oko 15-20minuta.Izvaditi i ohladiti. Fil- Puter/margarin sobne temperature umutiti sa secerom,cokoladom,sokom narandze,mlekom u prahu i vanil secerom. Glazura- Cokoladu,secer,mleko u prahu,slatku pavlaku i puter topiti na nizoj temperaturi,pa kad se secer istopi,cokoladnu masu prohladiti *** Ohladjenu koru iseci na pola(pogledajte video),pa donju koru vratiti u kalup i filovati.Preklopiti gornjom korom,blago pritiskati da se kore sjedine sa filom.. Pripremljenu prohladjenu cokoladnu glazuru preliti preko gornje kore.Tortu ostaviti u frizideru par sati do sluzenja 😁