понедељак, 31. октобар 2016.

JUNECA ROLADA I PUNJENE SLJIVE SA SUNKOM I KACKAVALJEM & STUFFED PLUMS IN BEEF ROLL WITH HAM AND CHEESE



Potrebno:
Mesna rolada:
1/2 kg mlevene junetine
2 kašičice pikantnog gi-a
1/2 kašičice origana
2 kašičice leblebija brašna
2 kašičica spelta mekinja
2 čena belog luka
1 celo jaje
Punjenje:
10 manjih šljiva/svežih
komad ovčijeg sira
5 šnita šunke
5 šnita kačkavalja
*** 
8 kaiševa slanine(slanina sečena po dužini)


Priprema:
sve sastojke za mesnu roladu spojiti,mesiti rukom da se sve dobro ujednači.

Ostaviti da odstoji,za to vreme spremiti sve za punjenje - 
komad ovčijeg sira usitniti,šljive očistiti od koštica,puniti sirom,

iseći slaninu po dužini,iseći kačkavalj na šnite.


Alu foliju premazati uljem,meso rastanjiti u obliku pravougaonika,slagati šunku,kačkavalj,a ispred kačkavalja složiti šljive,



i rolati prema drugom kraju uz pomoć folije.

Na početak folije postaviti slaninu,pa rolati nazad,

Rolat uviti čvrsto u foliju,postaviti u pleh ili đuveč.Peći u zagrejanoj rerni na 150c oko 40 min(rerna sa ventilatorom).
Ispečeni rolat izvaditi iz folije,seći šnicle.


 Šljive punjene ovčijim sirom su vrhunskog ukusa,možete puniti sveže a i suve su fenomenalnog ukusa.To je bio razlog da ih spojim sa mesnom roladom,šunkom i kačkavaljem.Prava eksplozija ukusa-šljive iako zrele daju prijatnu kiselkastu notu oštrini punomasnog ovčijeg sira i veoma se slažu sa finim ukusom začinjene mesne rolade.
Preporuka za one koji vole da eksperimentišu,kao što uradih ja danas.
***
Recept u kome se pominju suve šljive punjene kozjim sirom i orahom,u slanini,pominje se još 1393g,a spremao se na srpskom dvoru.
*** 

 
                                                                                    Prijatno :)
   

недеља, 30. октобар 2016.

PATLIDZANO PASTA & EGGPLANT PASTA





















Patlidžan vodi poreklo iz jugoistočne Azije, tačnije, kultivisan je u Indiji.Pod imenom "brinjal" patlidžan je danas veoma zastupljen u indijskoj kuhinji, kako u svakodnevnoj ishrani tako i u onoj u svečanim prilikama. Otuda s pravom ime "kralj povrća".Pod imenom "badendžan", "badindžan" i sl. je donet u iranske zemlje, a iranski i arapski trgovci odneli su ga, potom, u istočnu Afriku. 
Smatra se da je u hrišćanskoj Zapadnoj Evropi patlidžan postao poznat tek posle renesanse.
Svoju "boraniju"(borani je i za turskog naučnika Muhameda bin Mahmuda Širvanija (druga polovina XIV - prva polovina XV veka) jelo pripremljeno od patlidžana, uz dodatak kiselog mleka, belog luka i začina), imaju i Jevreji-Sefardi.Plavi patlidžan se smatra simbolom nijihove kuhinje,to je - zapečeni plavi patlidžan,"burekas".Sefardi su odneli patlidžan u Englesku, gde je u XVII i XVIII veku bio poznat pod imenom "jevrejska jabuka" (Jew's apple).Patlidžan u potpunosti može da zameni meso i s pravom se naziva šniclom iz bašte,te je veoma dragocen za spremanje posnih i vegetarijanskih jela.
Danas znamo da patlidžan - kako se to ističe u narodnoj medicini - izaziva lučenje žući, snižava nivo holesterola u krvi, a koristan je i kod lečenja reume, išijasa, jetre, bubrega i metabolizma.Sadrži kalcijum, gvožđe, flavonoide, fosfor, pa provitamin A, kao i vitamine B1, B2 i C.
***
Potrebno:
1 patlidžan
1 struk praziluka
sok od paradajza/pola čaše
3 čena belog luka
biber,so(opciono),malo origana
nekoliko kocki kačkavalja(lako topivog)
pola kašičice kokosovog ulja
Priprema:
patlidžan iseci na kocke,posoliti,da odstoji pola sata,
praziluk iseckati i dinstati na kokosovom ulju,dodati oceđen patlidžan,dinstati dok ne bude mekan,doliti paradajz sok,


da se ukuva,pa dodati seckan beli luk ,kocke kačkavalja i origano.


Mešati dok se kačkavalj ne otopi.

Poslužiti uz dodatak mirisnog lišća bosiljka.


                                                                       Prijatno :)

субота, 29. октобар 2016.

BATAT CORBA SA CIMETOM & SWEET POTATO SOUP WITH CINNAMON



Za kuvarigricu



Gde je ovog meseca za Domaćicu izabrana izvrsna
Gvozdena Živković i njen blog U mom Loncu  
i zato što me obradovao njen izbor namirnice batat
kojim se i ja bavim ovih dana... 
***
Slatki krompir batat (Ipomoea Batatas) je višegodišnja tropska biljka iz familije slakova (Convolvulaceae). Iako se batat često zove slatki krompir (eng. Sweet potato), on nema nikakve veze sa običnim krompirom. Poreklom je iz Srednje i Južne Amerike, a masovno se gaji i koristi u Aziji, Americi i Africi.
Kao namirnica, batat je jako dobar za dijabetičare, ali i za decu i sportiste, jer daje energiju, a ne deblja.Može ispuniti značajan deo svakodnevnih potreba u ishrani čoveka jer ima mnoštvo ugljenih hidrata, vitamina (A, C, E, B6) i minerala (kalijum, mangan, gvožđe...). Najveća je vrednost batata velika količina beta karotena.
Poznati je antioksidans koji je važan za dobro funkcionisanje mozga (između ostalog je i prevencija kod Alchajmerove bolesti).
Batat se može koristiti u supi, sosovima, paprikašima i sličnim slanim jelima, ali i za poslastice – kolače, pite.
***
Cimet je jedan od najstarijih poznatih začina. Spominje se već 2800 godina pre Hrista u Bibliji i u rukopisima na sanskrtu, a prva zabeleška o cimetu dolazi iz stare Kine. Slatkasta mirođija finog mirisa dobija se iz malog zimzelenog drveta nalik lovoru. Sam začin je njegova kora, oguljena s tankih grančica. Spoljna kora se oguli i baca, a unutrašnja se uvije u štapiće oko 2, 5 cm. Na tržištu se nalazi i mleveni cimet u obliku praha. Postoji između 50 i 250 vrsta cimeta, ali su dve vrste glavne: cejlonski cimet (Cinnamomum zeylanicum) i kasija (Cinnamomum cassia).
Mleveni cimet daće istančan egzotičan ukus jelima od jagnjetine, piletine i mlevenog mesa. Dodatak cimeta zanimljiv je i u jelima od povrća, voća, ali i žitarica. Povrće po vlastitom izboru (luk, patlidžan, šargarepa, krompir, sočivo, grašak, tikvice) dinstajte sa štapićem cimeta i poslužite uz
kus-kus ili pirinač.
***
Potrebno:
1/2 srednjeg batata(slatki krompir)
1 cvet karfiola
1 tikvica
1/2 praziluka
1/4 manje glavice ljubicastog kupusa
2 cena belog luka
1 kasicica pikantnog mirisnog ghee-a 
1/2 kasicice mlevenog cimeta("cejlonski cimet" je izuzetno zdrav)
biber po ukusu
so po ukusu
biljna pavlaka
Priprema:

Povrce oprati,ocistiti,iseci na kocke.Luk iseci i pržiti na pikantnom gi-ju,dodati beli luk,kupus,tikvicu,karfiol,batat,


naliti vodom,kuvati na srednjoj temperaturi.

Kuvano povrce izblendirati stapnim mikserom ili u blenderu,

dodati biber,promesati,dodati cimet,paziti da se ne stvore grudvice. 
Poslužiti sa malo biljne pavlake,


uz domaći crni hrono hleb.
 

BATAT CORBA SA CIMETOM & SWEET POTATO SOUP WITH CINNAMON
-bez ljubičastog kupusa -





                                                   Prijatno :)
 

четвртак, 27. октобар 2016.

PIKANTNI MIRISAN GHEE & AROMATIC GHEE



Potrebno:
2-3 listica sveze zalfije
4-5 grancice persuna
1 grana ruzmarina(listici)
3-4 chilli papricice
3 kasicice zacina
2 cena belog luka 
1/2 kasicice crnog bibera
soli po ukusu
400 gr putera
Priprema:
puter kuvati na niskoj temperaturi,kupiti penu,svedok ne bude potpuno bistar.

Procediti kroz gazu,prohladiti,sipati u staklenu posudu.
 
Zacinske biljke staviti u drveni avan,gnjeciti,dodati i zacin,beli luk,gnjeciti,papricice u komadu,pa jos gnjeciti.

Dobro izdrobljene zacine sipati u gi(ghee),mesati povremeno dok se ne stegne( moze na kratko i u frizider),tako da svi zacini ostanu ujednaceno rasporedjeni po puteru.
Na  prozirnu foliju(ja sam danas imala samo alu-foliju) rasporediti zacinjen gi,umotati u obliku salame i odloziti u frizider.


Mozemo ga koristiti kao namaz ili za przenje povrca i
mesa (pa i mariniranje),gde zelimo pikantnu mirisnu notu jela.


                                                    Prijatno  :)

U kuvanju masta pravi svasta

Google+ Badge

Укупно приказа странице

Образац за контакт

Име

Имејл адреса *

Порука *

Follow by Email