понедељак, 28. децембар 2015.

ROZEN TORTA




SA COKOLADOM I VANILOM


Potrebno:

Pakovanje Rozen-kora
3 pudinga-vanila
2 pudinga-slatka pavlaka
1 litar mleka
secer u prahu(kolicina po ukusu) 
300 gr cokolade
2X po pola margarina(ukupno 250gr)
kisela pavlaka(1 casa)
cimet,kakao-prah,
kasicica zelatina,



Priprema:

Vanila krem:

Puding-vanila,razmutiti u malo mleka(3 kesice),pa sipati u 1/2 litre vrelog mleka,mesati dok ne bude cvrsta masa,dodati pola margarina,mesati dok se ne sjedini sa pudingom.Secer po ukusu.



Slatka pavlaka krem:

Puding-slatka pavlaka,spremiti kao i prethodni-vanila.Kolicina mleka za dve kesice je oko 300 ml.Secer po ukusu.




Cokolada krem:

Rastopiti cokoladu,dodati kasicicu
kakao-praha,malo mleka,prah secera,malo cimeta,kasicicu putera ili margarina,mesati,dodati kasicicu zelatina,mesati,pavlaku(1 casa),sve umesati u glatku masu,prohladiti pre filovanja.



Rozen kore filovati naizmenicno crnim,pa zutim filom sve do pete kore(pakovanje ima deset korica,dakle do polovine)pa filovati kremom od slatke pavlake(sav krem),pa nastaviti naizmenicno zuti i crni.Zavrsiti cokoladnim filom.


Tortu prekriti prozirnom folijom,dobro ispritiskati koru odozgo,pa je ostaviti na hladnom(frizider),da kore povuku ukus filova.


Tortu seci na kocke ili stangle i posluziti.


                 Prijatno :)

SLANA TORTA




SA GOTOVIM KORAMA

Potrebno:

Pakovanje gotovih kora za Rozen-tortu
150 gr sunke(ili pileci file-kuvan)
2 case pavlake(manje masne)
komad kackavalj(kolicina po ukusu ili kolko se nadje u frizideru)
3 kasike sitnog sira(nemasan)
ajvar(2 dobre kasike)
persun list
2 cena belog luka
soli po ukusu

Priprema:

Beli fil:
sjedinimo pavlaku,sir,pola sunke,seckan beli luk,kackavalj(najsitnije rendan),seckan persun

Crveni fil:
sjedinimo pavlaku,ostatak sunke i dodamo ajvar(kolicina po ukusu).


Rozen kore filujemo naizmenicno belim,pa crvenim filom.


Tortu prekrijemo prozirnom folijom,pritisnemo rukom dobro celu tortu,pa stavimo u frizider,da kore omeksaju i sjedine se sa filom.



Poslednju koru mazemo pavlakom(pred sluzenje),i odozgo narendamo kackavalj.



                  PRIJATNO :)

четвртак, 24. децембар 2015.

PRALINE




 PRALINE SA VOCNIM PUNJENJEM
*pravljeno u kucnim uslovima*





Potrebno:

Za pekmez:
1 jabuka(ociscena i iseckana)
nekoliko kupina(iz zamrzivaca)
nekoliko borovnica(iz zamrzivaca)
1 sok od narandze(i meso)
rendana kora narandze
oko 4 kasika smedjeg secera
2 mlevena karanfilica(mlela sam ih na vodenicici za biber)
na vrh kasicice-soli
na vrh kasicice cimeta

Cokolada:
2-3 kasike kakao praha
6 kasika prah-secera
2 kasike kokosovog mleka(moze i mleko u prahu ili obicno)
malo soli
pola kasike ulja(maslinovo)
oko 70 gr margarina za mesenje
malo soka od limete(ja sam stavila iz flasice-koncentrat)
200gr cokolade za kuvanje(gorca varijanta)



Priprema:

pekmez kuvamo sa svim sastojcima na nizoj temperaturi dok se svo voce ne sjedini i kada prevlacimo varjacom,vidimo dno serpice,

ostavimo da se ohladi.
***
Cokoladu spremamo tako sto u serpicu stavimo sve sastojke i polako zagrevamo i topimo mesanjem.

Kada je potpuno istopljena i kompaktna,mesamo dok  ne pocne da se hladi.Kada cokolada postane kremasta,kasicicom ili nozem vadimo i spustamo u modle za pralinice,punimo do pola,



dodamo fil(pekmez),pa dopunimo cokoladom do vrha.Vrh blago pritisnemo nozem,u ravni pleha(modle).
Kolicina koju sam napravila bice dovoljna za 30-tak pralina,obzirom da je modla za 15 pralinica.Napunjenu,modlu stavljamo na 5-10 minuta u zamrzivac.

Praline sam danas pravila prvi put,pa nisu savrsene,ali cu se truditi da vremenom budu.Ovde jedna nedostaje,jer moj verni degustator nije imao strpljenja  :)
Praline vadimo iz kalupa izvrtanjem(pritiskom na kalup odozgo),lako ce ispasti.Kalup ne treba nicim mazati.


Servirane,lepo izgledaju i bogatog su ukusa.

                  Prijatno :)

субота, 19. децембар 2015.

BAKIN AJMOKAC




SA PILECIM PRSIMA

Potrebno:


 

1komad pilecih 
prsa 
4 cena belog luka
zacin
ulje(maslinovo)
brasno



Priprema:

U serpu sa vodom kuvati pileca prsa,dodati zacin po zelji i ukusu.Kada je meko,belo meso izvaditi da se ohladi.


U tiganj sipati maslinovo ulje,iseckati beli luk,proprziti,

 
 



sipati 2-3 viljuske brasna

(viljuske,jer se lakse meri,a manje brasna stavi nego kad bi koristili kasiku),proprziti,
pa polako uz mesanje varjacom,dolivati supu u kojoj se kuvala prsa,tako da dobijemo lep,pun sos.


Sa belog mesa skinuti kozu i zilice,odvojiti ga od kostiju.
Pileca prsa imaju dugacka kosa vlakna i lako se razdvajaju.
Ovaj deo obrade mesa se moze zavrsiti i nozem(seci po duzini mesnih vlakana).
*******
Ja sam,ovaj put zelela da se vratim u detinjstvo,kada sam svoju baku gledala i cudila se zasto cepka rukom meso i spusta ga u sos.To cudjenje je trajalo do postavljanja stola za rucak.
Tako sam,ovaj put i ja cepkala rukom belo meso(traje,al' se isplati).

To izgleda ovako

*******
Meso i sos sjediniti,polako mesati i servirati sa malo seckanog persuna,radi prijatnog osvezavajuceg ukusa.

**************


                Prijatno :)

















недеља, 13. децембар 2015.

SARMA OD KISELOG KUPUSA IZ ZEMLJANOG LONCA






Potrebno:


1 glavica kiselog kupusa
600 gr.mlevenog mesa
suva dimljena vesalica
soljica pirinca
crni luk,beli luk
zacin
lorber-list
kasicica slatke mlevene crvene paprike 
kasicica brasna
ulje
mleveni biber




Priprema:
Crni i beli luk iseckati i dinstati na maslinovom ulju,dodati mleveno meso,dinstati,dodati pirinac i zacine,naliti sa malo vode da pirinac nabubri.
Zadebljali koren na listu kupusa,nozem stanjiti,kasikom naneti fil,pa zavijati u sarmu(ne morate da sledite pravila zavijanja,zavijajte kako je vama logico),slazite sarmu u zemljani lonac(ili zemljani djuvec),izmedju redova dodajte secenu dimljenu vesalicu.Kada ste zavili,sarmu prekrijte lisovima kupusa koji su mali ili nisu bili za zavijanje(probuseni,osteceni).
Sarmu nalijte vodom da ogrezne,pa prekrijte alu-folijom,da ne prska i prlja rernu.Ostaviti u rerni da se krcka 2,5-3h,tj.dok kupus ne bude mekan,kada ga probodete viljuskom.













U tiganj sipati ulje,dodati kasicicu brasna,proprziti,dodati kasicicu aleve slatke paprike,kratko proprziti(da paprika ne izgori),pa vrucom zaprskom preliti sarmu iz rerne.Poklopiti,sacekati da upije sve ukuse,prethodno protresi lonac.


               
              PRIJTNO😍



GRIZ-BAKLAVA




SA ORASIMA


Potrebno:

200-300gr kora(tankih)
smedji secer
orasi,suvo grozdje
mleko
griz
margarin
serbet:
voda+smedji secer+
zvezdasti anis+
cimet+limun


Priprema:

U serpicu sipamo oko300ml mleka,dodamo par kasika(vrsnih)griza,kuvamo dok griz ne upije mleko.Saku(moze i vise)mlevenih oraha dodamo,suvo grozdje(10-15zrna),mesamo,dodamo
komadic margarina,mesamo.


Kore isecemo makazama na uzduzne trake,sirine sake,stavimo kasiku fila na pocetak,rolamo u trouglic do kraja trake,slazemo u pleh ili djuvec(zavisno od kolicine),pecemo na 180 stepeni,oko 30 minuta.


Serbet kuvamo do vrenja sa svim gore navedenim sastojcima,pa ga prelijemo preko pecenih baklavica.

Ostavimo da baklava upije serbet,izvadimo zvezdasti anis,te serviramo uz krisku limuna.


             Prijatno :)


 

U kuvanju masta pravi svasta

Google+ Badge

Укупно приказа странице

Образац за контакт

Име

Имејл адреса *

Порука *

Follow by Email