понедељак, 23. новембар 2015.

JUNECI JEZIK SA ZUTIM PRILOGOM







Potrebno:

jedan
juneci    
jezik(oko 1,5kg)
2 kocke povrtne 
supe(moze bilo koje)
polenta
1 sargarepa
komadic 
paskanata
persunov list
2 cena belog luka(po zelji)

Priprema:

Juneci jezik oprati,staviti u expres lonac(pretis lonac)dodati kocke povrtne supe,zatvoriti lonac,kuvati kao svako junece meso u predvidjenom vremenu(ja sam oko 30min na srednjoj temperaturi,jer nisam htela da mi lonac pusta jaku paru).
Kada je skuvan i prohladjen,jezik ogulimo(skinemo spoljnu-belu kozu)pa secemo snicle.
 
 




 




Snicle mozemo da proprzimo na malo ulja,ili da ih pohujemo.Ja sam se danas odlucila za kuvane.

Zuti prilog:

U serpicu sipamo hladnu vodu,dodamo odmah polentu(odokativne mere),mesamo dok se ne zgusne.


Vrelu polentu,razlijemo u ciniju ili djuvec


Ohladimo,pa isecemo ukrasne komade

Serviramo sa junecim sniclama uz dodatak par listova zelene salate.


     
          Prijatno 😍
                    
           

среда, 18. новембар 2015.

SLATKA MALA TORTA

       


Potrebno:

8 belanaca
8 zumanaca
16 kasika secera(
fruktoza,
zuti,kokos secer)
250gr mlevenih oraha
250gr mlevenog keksa
10 kom.petit-beurre keksa
pola cokolade(50gr)
3-4 kasike gustina
250gr margarina
2 kesice slag-krem (vanila)


Priprema:

Kora:
Umutiti belanca u cvrst sneg,dodati 8 kasika secera,u sve dodati 2-3 kasike mlevenih oraha,2-3 kasike mlevenog keksa,polako umesati i razliti na pek-papir,peci na 100c,oko35 min(prethodno zagrejati rernu na 200c).Ohladjenu koru iseci na 4-5 uzduznih kriski.


Fil:

Umutiti zumanca sa 8 kasika secera,dodati 2-3 kasike gustina,umutiti,dodavati po malo mleka(oko 8dl)da se sjedini,pa presuti u serpu i polako kuvati uz mesanje na laganoj temperaturi(1-ca),dok ne ukuvamo u krem bledo zute boje

Krem podelimo u 4 cinije,pa u jednu sipamo mleveni keks,u drugu mlevene orahe,u trecu istopljenu cokoladu,a cetvrtu ostavimo sa zutim kremom.
 


Na tacnu ili posluzavnik postaviti koru,pa premazivati filom od najcvrsceg(fil-orah,fil-keks)do  meksih,pa red pti-ber keksa(kratko potopljenog u mleku),pa tako sve dok ne potrosimo sve kore,keks i fil.
Umutiti dva krem-slaga od vanile,sipati u kesu sa spricem,filovati.



Seci tanje parcice torte(vrlo je zasitna,ali i osvezavajuca).
 


*Ova torta je jos bolja ako odstoji jedan dan,pa se posluzi.                  
                 PRIJATNO :)

 

недеља, 15. новембар 2015.

STRIPS-I KOJE JA PRAVIM




STRIPS a nisu iz KFC-a


Potrebno:

1 filet belog pileceg mesa
belo projano brasno,
aleva-paprika slatka,
aleva-paprika ljuta-tucana,
malo bibera,
soli po ukusu,
slatko-kiseli sos,
ljuti sos sa kikirikijem,
malo sira,
par maslinki,
par listova kristalke(vrsta zelene salate slicna glavici mladog kupusa).
***
Navela sam vise namirnica,jer cu vam postaviti dve varijante za posluzenje ovog jela.
***
Priprema:

Meso iseci poprecno,tako da budu kratki a deblji komadi,uvaljati ga u mesavinu brasna paprika,bibera, soli

Prziti u dubokom ulju,viljuskom blago okrenuti,vaditi na papirni ubrus.

1.Servirati na tanjir uz dodatak kecapa sa ukusom rostilja i ljutog sosa sa kikirikijem


2.Servirati na tanjir uz dodatak zelene salate,kriskica sira i nekoliko maslinki,preliveno slatko kiselim sosom ili samo dresingom za salatu.

                UZIVAJTE !

уторак, 10. новембар 2015.

COOL - TORTA



U LJUBAVI I TORTAMA-SVE JE COOL


Potrebno:

4kesica 
vanil-pudinga,  1l mleka,
250gr
margarina,secer po zelji i 
ukusu,
250gr mlevenog keksa,
250gr mlevenih oraha,
100gr cokolade,
2 kesice slag-kreme(ukus po vasem izboru)

Priprema:

Mleko zagrejati,do vrenja,pa sipati tecnu smesu pudinga(prah pudinga prethodno pomesan sa manjom kolicinom mleka,moze i voda),mesati na iskljucenoj ringli dok se puding ne zgusne u finu masu;Ohladjenom pudingu dodati umucen margarin (sa secerom,ako puding nijr dovoljno sladak)i podeliti na tri dela.
U jedan deo sipati mleveni keks,pa sloziti u kalup,


u drugi dodati cokoladu(ja sam istopila u mikrotalasnoj),

u treci deo dodati orahe,promesati i redjati bas tim redom,tako da crni(cokoladni fil)bude u sredini.

Umutiti dva slag-krema,staviti u spric-kesu i filovati  po osecaju.

Jednostavna torta,ukusna i nije skupa,a sto duze stoji,bolja je :)



                 Prijatno :)

 

среда, 4. новембар 2015.

PLJESKAVICE SA...




PLESKAVICE U KUCNOM IZDANJU


POTREBNO:

500gr mlevenog 
mesa
2-3 kasike 
brasna(crno,
projano,
speltino)
2-3 kasike 
sojinih mrvica 
zacin
2 jaja
biber,
cen belog luka

PRIPREMA:
 








Mleveno meso pomesamo sa brasnom,soja-mrvicama,jajima,solju,biberom,dobro izgnjecimo i ostavimo da malo odstoji.

Vaditi kasikom,formirati pljeskavice i prziti.

Pljeskavice stavljati na tanjir sa papirnim ubrusom da se ocede od viska masnoce.

Uz pleskavice,mozemo posluziti mix kuvanih zitarica sa salatnim pasuljem i paprikom-tursijarom(prvi dan).

Za drugi dan,(pljeskavica ima za dva kompletna rucka)bi mogli da dinstamo krompir uz malo kuvanog pirinca.










Za salatu,sam izrendala cveklu,zacinila jabukovim sircetom i solju,dodala kima i posluzila.

                  
               Prijatno :)

BEZMESNE SNICLE






UKUSNE SNICLE OD SOJE


POTREBNO:

Soja snicle
(10-tak)
1-2kasike   integralnog brasna biber,so,
ulje,
mesano povrce-
sta imate u 
frizideru ili 
smrznuto.

PRIPREMA:

U serpu sipati vodu,spustiti snicle,sacekati da prokljucaju i nabubre,pa ostaviti poklopljeno oko 15-tak minuta(da se prohladi).

Kad su prohladjene,ocediti svaku rukom.Na plitak tanjir sipati brasno,dodati bibera(ja stavim dosta,da bude ljutkasto)i soli.

U brasno valjati snicle i prziti na zagrejanom ulju(ja sam koristila maslinovo),da uhvati hrskavu koricu,okrenuti drugu stranu i vaditi na tanjir prekriven papirnim ubrusom da upije masnocu.

Povrce skuvati i vrelo izvaditi na tanjir.Vodu od povrca mozemo da koristimo za spremanje supica,ili kao vitaminski dodatak nekom kuvanom jelu.
Na tanjir servirati snicle sa povrcem uz dodatak zelene salate prelivene dresingom.

  
                 Prijatno :)

понедељак, 2. новембар 2015.

MUSAKA OD KROMPIRA




POTREBNO:

400gr mesanog mlevenog mesa
5-6 srednje velikih krompira
soljica pirinca
2 kasike soja-ljuspica
casa manje masne pavlake(12%)
malo mleka
2 cela jaja
crni luk
beli luk
zacin,ulje za dinstanje.

PRIPREMA:

Izdinstamo glavicu crnog i 2 cena belog luka,dodamo mleveno meso i malo vode.Meso usitnimo viljuskom dok se dinsta,dodamo pirinac,soja-ljuspice,zacin.
Krompir isecemo na snite,pa u djuvec sipamo malo vode i ulja i redjamo krompir celom povrsinom djuveca.

         

Preko krompira sipamo mleveno meso,pa opet red krompira.


 


















Preko sipamo vodu(ne preterivati),
pa u rernu,na 160c.Peci dok krompir ne omeksa,a pirinac ne upije tecnost.
U posebnu ciniju ulupati jaja,dodati pavlaku i mleko.Dobro sjediniti i preliti preko musake,viljuskom izbosti,tako da sos prodje do dna djuveca.Zapecenu musaku izvaditi,prohladiti,seci na
vece kocke,pa servirati.

Musaku mozemo zaciniti sa malo mlevenog bibera,crnog za ljutkasti ukus,belog bibera za prijatan miris(smek).
                
                 PRIJATNO :)

             


Укупно приказа странице

Образац за контакт

Име

Имејл адреса *

Порука *