субота, 31. октобар 2015.

GULAS OD PILECEG I CURECEG ZELUDCA






POTREBNO:

1kg pilecih zeludaca
1kg curecih zeludaca
3-4 glavica crnog luka
3 cena belog luka
so,zacin,
biber
ulje,voda.

PRIPREMA:

Naseckati crni i beli luk,pa dinstati na malo ulja(moze i maslinovo,jer koliko god da se oseca(devicansko,domace),kada se zagreva,gubi miris,a zdravo je.Zeludac iseci na kocke,pa dodati u tiganj,naliti vode,dinstati.


Ova kolicina ce se znatno smanjiti kod dinstanja,pa cemo tada poklopiti,ostaviti naliveno na srednjoj temperaturi(kod mene 2),naviti satic na 40 min.,povremeno proveravajuci da voda ne ispari.


Zeludac je gotov,kada je meso potpuno mekano,jos malo proprziti na ulju,dodati bibera(opciono) i spreman je za serviranje.

Kao prilog uz ovaj rucak,dobar je krompir-pire,ali ja danas,sem zimske salate uz njih, nisam nista drugo planirala.















              ***
Ova pileca iznutrica(i cureca), nije cesto na nasem stolu,potpuno neopravdano.Zeludac(pileci)obicno stavimo u supu i to je uglavnom njegova svrha u nasoj kuhinji.
Kada nismo bas u situaciji da trosimo na hranu(kraj meseca),ovaj rucak je pravi izbor,obzirom da nam ne treba puno namirnica,a posebno ako znamo da kilogram zeludaca kosta140-160 dinara(cureci,cudo, ima istu cenu).
Dinstan zeludac je prava
gastronomska poslastica,te obavezno probajte.
                  
              Prijatno  😍       


KITNIKES & SIR OD DUNJA SA SOKOM OD MALINA









POTREBNO:

1 kg dunja           
600 gr secera(ja sam koristila fruktozu-vocni secer)           
4-5 kasika sirupa od malina
1 zvezdasti anis(ko ima i voli)
2 karanfilica

saka suvog 
grozdja
100 gr seckanih 
oraha(mogla sam 
i upola manje,
mislim da je 
previse oraha         *****
za moj ukus)
sok od jednog 
limuna
1/2 limuna za 
prskanje dunja.
  
        
 PRIPREMA:

Dunje oprati i ocistiti od semenki,iseci na kockice,preliti sa pola limuna,u serpicu sipati vode da dunje ogreznu,kuvati na srednjoj temperaturi,dok dunje postanu mekane(oko10-15min.)Dodati zvezdasti anis i karanfilic.

 
Kada dunje budu mekane,izvaditi ih iz vode ispasirati.U vodu sipati secer i sok od celog limuna,sirup od maline,kuvati oko 6-7min.,pa dodati pasirane dunje.

 
Kuvati na srednjoj temperaturi uz mesanje,dok tecnost ne ispari,te se dno vidi dok povlacimo varjacom.Tada je gotovo,pa mozemo da dodamo suvo grozdje i orahe(grozdje ce se opustiti i omeksati od temperature smese).


U pogodan kalup ili silikonski djuvec,izliti vrucu smesu(ja sam djuvec oblozila alu-folijom),pa sam na dno rasporedila malo oraha  (moze i kokosovog brasna),jer cu kitnikes prevrnuti kada bude gotov.


Kada smo izlili, smesu lepo poravnamo i ostavimo da se potpuno ohladi i stegne.Kada je hladna,prevrnemo je na posluzavnik,secemo na sire trake,te urolamo svaku traku u prozirnu foliju i odlozimo na pregradu u frizideru.Sto duze stoji,bice bolji.
Malu kolicinu odvojimo,secemo na snite ili kocke(kao ja)i sa uzivanjem posluzimo.

                
                 PRIJATNO  :)


уторак, 27. октобар 2015.

BEZKVASNI HLEB





DOBAR ZA DIJETU I ZDRAVU ISHRANU


Potrebno:

2/3 crnog integralnog
brasna(2case)
1/3 belog projanog(1casa)
2-3 supene kasike susama
2-3 supene kasike kima
1/2case maslinovog ulja
vode za mesenje
so po ukusu
(ako koristite kinou,dodajte jednu kasiku)


Priprema:


Obe vrste brasna pomesati,dodati susam,kim,so(opciono-kinoa).
Polako dolivati vodu,dok testo ne postane suvo,a po obodu cinije ostane jos neumesenog brasna,onda doliti ulje,mesiti.





  
            

Ovako umeseno testo prekriti krpom i ostaviti u frizideru da prenoci,ili bar par sati na sobnoj temperaturi.Na pleh staviti pek-papir,pa kad je testo odlezalo,rastanjimo ga,da bi mogao da se lepo,ravnomerno ispece.Pospemo ga sa malo belog projanog brasna,isaramo blago nozem,malo izbockamo pa u rernu na 160-180c,(zavisi od rerne)oko 35min(kontrolisati,ne opustati se).

Pecen hleb,izvaditi iz rerne,ovlas ga prekriti kuhinjskom krpom,ostaviti da se ohladi.
Hleb kasnije uviti u istu krpu,pa u kesu i u frizider.Tako cemo ga imati bar dva dana istog ukusa,ako se ne pojede ranije ;)
 
                                                 


Spojte korisno i ukusno!

                   PRIJATNO :)

четвртак, 22. октобар 2015.

KROMPIR-fajl






                                                                                                         
PIKANTNI KRALJEVSKI KROMPIR


POTREBNO:

Krompir(nekoliko komada)
Slanina(panceta ili 
domaca dimljena)
2 cena belog luka
komad margarina
5-6 cervenih mesnatih
paprika
Parmezan iz kesice(ili neki drugi suv kackavalj)
beli kravlji tvrdi sir
 
PRIPREMA:

Krompir dobro oprati(ne ljustiti),
prokuvati u kljucaloj vodi 10-tak minuta.Vreo krompir vaditi na krpu,ohladiti.
Ohladjen,staviti na dasku za secenje i pazljivo ostrim nozem seci "male fascikle",tako da dno krompira lici na "camcic".


U"fascikle"spremati po sniticu slanine i belog luka dok ne popunimo sve :)
Na pleh stavimo pek papir,poredjamo nase "fajl-krompire",pecemo na 180c,oko 40'.
Radi jos boljeg ukusa na svaki krompir stavimo komad margarina ili putera.


                
Dok pecemo krompir,mozemo da pripremimo papriku:
Papriku operemo,posusimo krpom,i slazemo u tiganj sa vrelim uljem.Przimo dok paprike ne omeksaju:                                                           
Topao krompir i przenu papriku serviramo na tanjir sa malo izrezane slanine,sve pospemo parmezanom,ili dodamo par komada tvrdog belog sira




  Hmmmm...uzivancija

                  
                 Prijatno :)         
                                                                     
                                                                  
                                                
                                              







          
          
                  
           













SKROZ DOMACA POGACA







JEDNOSTAVNO-BAS DOBRA
                    


PROTREBNO:

1 kg belog brasna
1 kocka svezeg kvasca
solja mleka
1 kasicica brasna
1kasicica secera
2 kasicice soli
margarin za premaz
kim,susam,
semenke suncokreta,
bundevine semenke
1 jaje

PRIPREMA:

U mlako mleko rastopiti kvasac,dodati secer,so,brasno i ostaviti nekoliko minuta da pocne da vri.
U ciniju za mesenje sipamo oko 800 gr brasna(ostatak treba za dodavanje u mesenju i kao podloga za mesenje),dodamo ciniju sa kvascem,mesamo dok testo ne pocne da se odvaja od cinije(ako je potrebno-dolivamo toplu vodu).Testo izvadimo na pobrasnjeni radni sto,mesimo par minuta.Odvajamo povece jufke,razvijemo u krug(15-ak cm),premazemo margarinom i tako 5x.Preko zadnje jufke pospemo malo brasna,pa oklagijom rastanjimo do debljine prsta,rolamo u oblik salamice.
Pleh prekrijemo pek-papirom,salamice secemo na komade i redjamo u pleh,premazemo jajetom i posipamo kimom i semenkama naizmenicno



Ostavimo da odstoji 10-tak minuta,pa pecemo u vec  zagrejanoj
rerni na 180c,oko 45'.
Pecenu pogacu izvadimo iz rerne i kratko je prekrijemo krpom.
Pogacu serviramo na plitak ukrasni tanjir,a sa cvecem na trpezarijskom stolu,ona zaista pravi intimnu starinski dobru,pravu kucnu atmosferu.

             
                 
                   PRIJATNO :)

  


среда, 21. октобар 2015.

SUPA SA KNEDLICAMA







KAZEM SUPA,A MISLIM NA KNEDLICE


POTREBNO:

supa-bujon
2 cela jaja
griz(odokativno)
ulje 3-4pune kasike
zacin
biber
list persuna

PRIPREMA:

Skuvati supicu od nekog komada piletine(ja iskoristim kost kad 
filetiram belo pilece i kozu koju skinem sa njega,ili dodam
1 kom pilecih ledja),sargarepa,paskanat,koren prsuna(po 1 komad od svega).
Skuvanu supu procediti,povrce koristiti kao prilog glavnom jelu.


Jaja razbiti i umutiti(ja mutim viljuskom),pa dodavati ulja(da se napravi masa redja od mase za majonez):


U tu masu dodavati kasikom griz,mesati tako da masa bude fino kompaktna,ne pretvrda a ni zitka(griz dodajem odokativno,jer uvek zavisi od kolicine jaja koja koristim)

  

Supu zagrejati do vrenja,kasicicom
oblikovati knedlice,spustati u serpu,kuvati na tihoj vatri(oko 2-ke)oko 15-ak min.,iskljuciti ringlu,drzati poklopljeno do temperature za sluzenje.Posuti svezim persunom i biberom,po zelji.

SERVIRATI

                                 
                          



                                                PRIJATNO  :)


P.S. Supu sa knedlicama mozemo napraviti i bez ikakvog mesa,sa 1 jajetom,po gornjem receptu,uz dodavanje pilece ili junece kocke ili obicnog zacina(zacin C,kupovni bujon),koji ce dati pravi domaci ukus.
Ova supa je veoma jeftina,a za zaposlene zene dobar izbor ako zele da svoju decu naviknu na domacu-maminu kuhinju.


KNEDLE SA SLJIVAMA




POTREBNO :

1/2litre mleka
100gr.putera,margarina ili ulja(moze i masti)
300-350gr.brasna
2 cela jaja
12-ak sljiva(kajisija,grozdjica,ili bilo koja vrsta pekmeza)
malo soli(2 prstohvata)
cimet,
prezle
nekoliko kasika secera 
muskatni orascic.
PRIPREMA:
Mleko i margarin staviti u serpicu,dodati soli i pustiti da provri.
Skloniti sa ringle,dodati brasno,dobro izmesati testo(varjacom),ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.
U ohladjeno testo zamesiti jaja,da masa bude kompaktna.
Pripremiti serpu sa dosta vode(lonac),pustiti da voda pocne da vri.
Vaditi testo kasikom,rukom praviti kuglu i u nju utisnuti,prethodno ocisceno voce ili kasicicu pekmeza.Rukom zatvoriti knedlu,oblikovati i staviti na kasiku,spustiti u vrijucu vodu.Tako iskoristiti svo testo.Knedle su kuvane kada same isplivaju na povrsinu serpe(lonca).
Dok kuvamo knedle,u dublji tanjir sipamo secer,1-2 kasike prezli,cimeta(ja stavljm dosta,jer ga svi volimo),muskatni orascic (po izboru)narendajte ili dodajte(ako je u prahu).Kada se knedle prohlade,uvaljajte u ovaj suvi fil.Knedle mozete uvaljati i vec izvadjene(vrele),ali ce vam u tom slucaju trebati dosta secera,a usled toplote,pretvorice se u sirup,te nece lepo izgledati.
Servirajte na tanjir za torte ili slavske kolace,ili u dublju ciniju,kao sto sam to ja uradila,sve odozgo pospite 1 kesicom vanil secera(po zelji).
Ako pravite duplu kolicinu,nece vam biti potrebno vise od 3 cela jajeta(provereno).

                                                            
                                  Prijatno :)



                                                         

понедељак, 12. октобар 2015.

SLATKI KUPUS SA FLEKICAMA






MOZE I :FLEKICE SA SLATKIM KUPUSOM


POTREBNO:

600-700gr kupusa
1-2 zelene paprike
crni luk 2 srednje glavice
beli luk 2cena 
list persuna ili celera
so,biber
3-4 kasika flekica ili druge testenine po
zelji
ulje za przenje
                 

PRIPREMA:

Prodinstati crni i beli luk,dodati na kockice seckan kupus.Dinstati,mesajuci,da kupus
omeksa,iseckati zelenu papriku,posoliti,mesati.


Dolivati po malo vode uz stalno mesanje,sve dok kupus ne bude potpuno mek.
Posuti flekice preko skoro gotovog kupusa,naliti vodom,smanjiti temperaturu,poklopiti.



Kuvati 10-tak minuta uz povremeno mesanje,dok flekice(testenina)ne budu gotove.
Dodati naseckan persun(ja sam imala list celera),promesati.



Zaciniti biberom tek kada je  kupus gotov,da bi sacuvali tu finu aromu.Posluziti uz komad sira i parce crnog hleba.
Moje unuke vole kad serviram kupus sa kasikom pavlake.




           PRIJATNO  :)

недеља, 11. октобар 2015.

PROBLEMI,PRoblemi,problemi...




Uglavnom nismo spremni,ne zelimo i necemo probleme,a posebno ne volimo da trazimo nacine da ih resimo.Ljubavni,medjuljudski,
porodicni,statusni,finansijski problemi,svi traze od vas da ih resite.



Vase dobro raspolozenje,harmonicna okolina,mir u glavi,sve,bas sve zavisi od resavanja vasih licnih ili drugih problema(koji su opet vezani za vas,pa su tako opet- licni).
Moja sistematicnost,perfekcionizam,
odgovornost prema svima i moja potpuna organizovanost me je cesto
unistavala smisljanjem raznih strategija za resavanje ovog i onog problema.

Mislila sam da su ljudski odnosi,bilo kog stepena,kompleksni i da im treba i pridavati veliki znacaj.




Posmatrajuci problem kao enigmu,resenja sam trazila u kompleksnosti,pokusavajuci da,kao hirurg,izlecim-resim sve svoje povrede,bolove,neuspehe i uvek u ubedjenju da je "problem"slozeniji od moje mogucnosti razumevanja.
Posle nekog vremena(i sakupljanja iskustava),uvidela sam da je moj nacin potpuno pogresan.


Najzad,ja sam shvatila,da je obicno ono sto se cini krajnje nemoguce da poverujete(zbog svoje jednostavnosti),te da je cak i nalik naucnoj fantastici,obicno,  prosto i jednostavno resenje,bez neke filozofske podloge.


Resenja mnogih problema nalaze se na dnu lestvice po svojoj slozenosti.Jednostavna su,samo nismo naucili da ih na taj nacin gledamo,te da sve resavamo brzo i bezbolno po nase dragoceno zdravlje. 




                                    
         U dobroj nameri vasa
                    Marina  :) 
             

U kuvanju masta pravi svasta

Google+ Badge

Укупно приказа странице

Образац за контакт

Име

Имејл адреса *

Порука *

Follow by Email