петак, 31. јул 2015.

NESTO MALO DRUGACIJE

ROMANTICNO  ILI....?

 

 

MESECINA NA MOJOJ TERASI

 

 

 

PA ONDA CERI-MESECINA

PA UBERI-CERI MESECINA !

 

 

 

 

                                             

                                                       PRIJATNO VECE  :)

DINSTANI KROMPIR SA PILECIM MESOM BEZ KOSTIJU


 Potrebno:

1 pileci batak/krilca/ledja

krompir

komadic slanine

zacini

Priprema:

piletinu skuvajte, skinite s kostiju,

3 krompira srednje velicine,ocistite i isecite na krupnije kocke.

U serpicu sipajte malo ulja i dodajte krompir,zacin,dodajte vode.  

Kada je krompir skoro gotov (voda isparila),dodajte piletinu,grubo naseckanu.

 

Ako imate,spustite u to 2 snitice slanine.Malo proprzite,da meso uhvati koricu,a slanina porumeni.

Posluzite tog dana kao glavno jelo uz salatu po izboru i mogucnostima.

Jelo koje ste kuvale bas danas(za koje vam je trebala piletina),posluzite sutra.

Tako cete biti ekonomicna domacica,koja od jednog,pravi dva jela,i naravno,necete nista baciti.

                                         Prijatno 😆    

                                                     

BEOGRADSKI SATARAS

 

POTREBNO:

3-4glavice luka,srednje velicine

2 babure paprike

2 veca paradajza 

2 cena belog luka

1 manja tikvica

malo kecapa

1-2 kasicice secera

ulje za dinstanje

so,biber

PRIPREMA:

Luk sitno iseckati i prziti na malo ulja,dok ne bude staklaste teksture i izgleda.

U to dodati iseckan beli luk,dodati papriku seckanu na kockice,paradajz,seckan na kockice,tikvicu,seckanu na kockice,so,biber.

Dinstati svo povrce na srednjoj temperaturi(30-40min),poklopiti.Na kraju,kada je svo povrce meko,dodati kecap po ukusu i secer.Sve promesati.

Scer dodajem zato sto paradajz na visokoj temperaturi postaje kiselkast i jelo gubi na specificnom prijatnom ukusu svog stavljenog povrca.Kecap dodajem da bi masa bila kompaktna i gusta,a ne razvodnjena.Posluziti sa snitom kravljeg ili ovcijeg sira i kriskom hleba.

                                                Prijatno 😋

                     

среда, 29. јул 2015.

SAVETI DOMACICE :



KAKO DA NE PRAVIMO GRESKE U 

VASPITAVANJU NASE DECE

 

 

Jedna o bitnijih stvari(iz mog iskustva),je da vasem detetu kazete istinu,kada vam postavi pitanje na koje ne znate da odgovorite.

 

 

 

 

Isto je vazno da vase dete,bez srama,uputite na knjige(biblioteku)iz kojih ce saznati,ili cete zajedno procitati ono sto ga interesuje.

 

          

VAZNO JE...VAZNO

NAJVAZNIJE NA SVETU 

JE: 

KADA VAS VASE DETE POGLEDA,

DA U VASIM OCIMA VIDI 

LJUBAV  I 

DA VAM

VERUJE !

 

 

 

TALJATELE NA MOJ NACIN

 


Potrebno:

450 gr testenine oblika skoljkica,

kecapa (kol.pola case od jogurta)

2 kasicice brasna

2-3 kasicica ulja

1/2 case vode

2 kasicice secera

kackavalj ili parmezan

svez bosiljak.

PRIPREMA:

U vrijuci vodu(prethodno dodamo malo soli),sipamo taljatele,skuvamo,procedimo i odmah slozimo svu kolicinu na dva ili tri tanjira(zavisno od apetita).

U tiganj sa zagrejanim uljem,sipamo kecap,proprzimo,dodamo brasno,izmesamo,te polako,mesajuci,dodajemo pola case vode.

Kada dobijemo zeljenu gustinu sosa,dodamo i secer,promesamo.

Sos prelijemo preko taljatela,narendamo kackavalj(parmezan) po zelji.

Ukrasimo sa nekoliko listica bosiljka,koji mozemo dodati i u sos,jer daje jedinstvenu aromu ovom ukusnom jelu.

                                           

                                                   PRIJATNO 😍

 

понедељак, 20. јул 2015.

SUPA SA DRONJCIMA







SUPA SA DRONJCIMA





Kada nemamo dovoljno vremena ili namirnica,a zelimo kompletan obrok,koji obavezno podrazumeva supu,mozemo da napravimo ovu izvrsnu supu za desetak minuta.
Potrebno za 2 tanjira:
1 jaje
zacin(1 kokosija kocka)
2 ravne kasike brasna(moze i manje)
1/2l vode
Priprema :
u posudu sipamo vodu(pozeljno izfiltriranu)
u posudicu razbijemo jaje,malo umutimo i dodamo brasno(gustine kao za palacinke)
u vrijucu vodu sipamo zacin ili 1 kocku(kokosiju),pa dok voda vri,vadimo smesu viljuskom i pustajuci da fil pada u vrijucu vodu,pravimo vrstu rezanaca -dronjke,dok ne potrosimo svu kolicinu.iskljuciti ringlu,kratko ostaviti,skloniti sa ringle.
Servirati u tanjir za supu,ukrasiti svezim ili susenim persunom.
Supa je izuzetno lagana i prija u teskim,vrelim,letnjim danima .


                            PRIJATNO  :)







NIJE TOLIKO VAZNO STA CETE DA SPREMITE ZA RUCAK,VASOJ PORODICI,
VAZNO JE DA U SVAKOM JELU OSETE VASU LJUBAV !

                

петак, 17. јул 2015.

FRANCUSKA PASTETA


Potrebno:
1/2 kg pilece dzigerice
2 glavice crnog luka
2 cena belog luka
1/2 dl konjaka
1/2kasicice bibera,so
zacin
veza persuna
par listova bosiljka
100 gr slanine
100 gr putera(margarina)
Priprema:
Na malo ulja dinstati usitnjen crni luk,beli luk,pilecu dzigericu,zacin.
Kad dzigerica postane mekana,ostaviti je da se ohladi.U tiganj sipati usitnjenu slaninu,prziti da omeksa.


  



















Ohladjenu dzigericu sipati u blender,dodati konjak,vezu persuna,par listova
bosiljka,proprzenu slaninicu, pola kasicice bibera.Sve  kratko blendirati,pa dodati i puter(prethodno izvadjen iz frizidera),nastaviti blendiranje dok se citava smesa ne pretvori u pastu.
Posudu,u koju cemo sipati pastetu,premazati margarinom,pa kratko ostaviti da se hladi(friz,frizider).
Ovo je najbolje uraditi dok se dzigerica dinsta  :)
Smesu iz blendera presuti u pripremljenu posudu,ukrasiti po zelji persunom ili bosiljkom.
Drzati u frizideru.
Ovu kolicinu Francuske pastete mozete podeliti na dva dela,pa jedan zamrznuti(provereno je dobro).



                         

                     PRIJATNO 😍

уторак, 14. јул 2015.

AJMOKAC(pileci,teleci,juneci)

Ovo jelo se moze sluziti samostalno(obrok),ili kao dodatak uz letnje salate i brzo se sprema.

Potrebno:

Bistra supa od povrca
Parce pileceg mesa(koristiti kuvano ili peceno, od prethodnog obroka,najbolje je belo meso)
2-3 cena belog luka(cen se nalazi u glavici belog luka)
2 kasike brasna
zacin
ulje



Priprema:

na malo ulja proprziti seckan beli luk,
dodati 2 kasike brasna, pa polako dodavati supu,sve dok ne bude gusta kao svaki sos.
Na dasci iseckati parce vec spremljene piletine(belo,batak,kara-batak,sta imate),
pa to dodati u ajmokac.Sipati u dublji tanjir,
posuti seckanim svezim persunom i posluziti sa kriskom crnog hleba.
                                     

                                      Prijatno 😍






DIMLJENI SARAN SA MLADIM KROMPIROM

Potrebno:

1pak.dimljenog šarana oko 600gr
Mladi krompir oko 500gr.
Beli luk 
2-3lista bosiljka
Peršun list
Biber mleveni
So, 2 limuna

 
Priprema:
Komad dimljenog šarana isečemo na nekoliko parčića, stavimo u psudu i nacedimo 1limun(da se šaran pri prženju ne raspada), 
U plići tanjir sipamo 3kaš brašna, 3kesice mlevenog bibera, so i začin po želji. 
Zagrejemo ulje i svako parče uvaljano u ovu suvu smesu, pržimo da dobije hrskavu koricu. 

Marinada:

Vezu peršuna, par listića bosiljka iseckati,
4 čena belog luka usitniti, pomešati sa peršunom, dodati ulje i sok jednog limuna ili sirćeta po ukusu.

 













Mladi krompir ocistiti i skuvati.

Plitki tanjir prekriti papirnim ubrusom, vaditi komade šarana da se ocedi višak ulja. 

Dimljeni saran servirati sa kuvanim mladim krompirom, preliven marinadom i ukrašen kolutovima limuna. 

                                                                  



           Prijatno  😍





недеља, 12. јул 2015.

RUSKA SALATA





Potrebno:

1 pakovanje povrca za rusku salatu(gotovo,zamrznuto)
2 kuvana jaja
300gr parizera(originalno-sunka)
1/4 tegle kiselih krastavaca
kesica(200gr.)majoneza
malo presuna za dekoraciju

Smrznuto povrce kuvati,po zavrsetku procediti(vodu ne bacati,vec iskoristiti za belu corbu ili supu sa knedlama),
u ciniju sipati povrce,rendana jaja,sitno seckan parizer,seckane krastavce.Promesati sve da namirnice budu rastresite,pa dodati majonez.Sve sjediniti.Dekorisati svezim persunom ili nekim drugim zacinom po vasem ukusu.                             
                                        



                                  
                                      Prijatno  😍
                                                                             


 
 

субота, 11. јул 2015.

SAVETI DOMACICE:VEGETARIJANSKA BELA CORBA






VEGETARIJANSKA BELA CORBA



Kada kuvate povrce ili samo barite krompir,kuvate povrce za rusku salatu,
ne bacajte vodu  pri cedjenju.
Sacuvajte je.

 







Na tankom ulju proprzite cen belog luka, koren celera,dodajte kasiku brasna,przite kratko samo da promeni boju,pa polako dodajte vodu u kojoj se kuvao krompir ili povrce.



























Mesajte do zeljene gustine,zacinite biberom i listom persuna ili celera. Na letnjoj vrucini prijace bela corbica,puna vitamina.


                                                                    
                                                     Prijatno   :)

 
                                                                          

петак, 10. јул 2015.

JEDNOSTAVAN PAPRIKAS OD JUNECEG REPA



    Potrebno za 4 osobe:

    1 juneci rep
    pileca ledja(ja sam 1 krilce)
    2 sargarepe,1 paskanat,
    4-5 krompira,1 paprika(nije obavezno),1 paradajz(ili 3 kasike kecapa,na kraju kuvanja)
    malo korena celera(nije obavezno)
    ravna kasika pirinca,
    glavica crnog luka,
    1-2 cena belog luka,
    biber(po zelji)
    zacin(ili so)


    Priprema:


    Na malo ulja proprziti crni seckani luk,beli luk,dodati prethodno isecen juneci rep i pileca ledja.Kuvati oko 30min.pa dodati svo seckano povrce(ja svo povrce seckam na dasci,tako da bude iste velicine),sem pirinca i kecapa(ako ste u nestasici paradajza).Naliti vodom,kuvati dok junetina ne omeksa.Izvaditi juneci rep,ohladiti,pa skinuti meso s koske i iseckati ga.Deo mesa vratiti u serpu,a deo zamrznuti i koristiti po potrebi.Isto,skinuti meso sa pilecih ledja i iseckano vratiti u serpu.Na kraju zaciniti,dodati kecap i pirinac i ostaviti na iskljucenoj ringli.U procesu kuvanja,uvek dolivati vodu.Mesto zaprske mozete da koristite samo povrce-ispasirajte manji deo viljuskom,ili stapnim mikserom,dobicete zeljenu gustinu.
                                           
                                       





                                                                                                                      
     
    Prijatno  😍



                    















    PITA SA SIROM


    Potrebno:               
    500 gr kora                    
    500 gr.sira
    2 cela jajeta
    casa jogurta
    prasak za pecivo
    solja ulja
    soljica kisele vode.
    Priprema:
    jaja,sir,jogurt,p.p. i ulje, sjediniti,
    redjati po 2 kore ,izmedju premazane uljem.
    Kore premazati filom,urolati i redjati u pleh,(na koji smo stavili pek papir)
    sve preliti soljicom kisele vode i peci u prethodno
    zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30' 
    Posluziti uz solju jogurta.













                                                                            Prijatno  😊

    U kuvanju masta pravi svasta

    Google+ Badge

    Укупно приказа странице

    Образац за контакт

    Име

    Имејл адреса *

    Порука *

    Follow by Email