Vakame alga (Undaria pinnatifida)
Vakame alga je veoma zastupljena i omiljena alga u japanskoj, korejskoj i kineskoj kuhinji.
100 grama sirovih vakame algi sadrže 150 mg kalcijuma, neophodnog za jake zdrave kosti i prevenciju osteoporoze.
Vakame alga sadrzi 4 vitamina (A, C , E i K), potrebnih za zdravlje i oporavak kože, kao i imuniteta.Posto se kod nas mogu naci u susenom obliku, pre nego sto ih pojedemo trebali bi da ih hidriramo. To cemo uraditi tako sto cemo ih natopiti u mlakoj vodi 10-tak minuta. Za to vreme iz mrko zelenkaste boje, preci ce u sjajno zelenu. Nakon toga mozemo ih 10-tak minuta prokuvati zajedno sa glavnim jelom (supa, corba, varivo...) ili ih servirati kao zasebnu salatu. U drugom slucaju ocedicemo vodu pa cemo ih na kratko uroniti u kipucu vodu (nekoliko minuta). Kada ih izvadimo, odmah ih isperemo hladnom vodom - radi intenzivnije boje,naseckamo i zacinimo, po zelji i ukusu.
Potrebno:
prstohvat suvih trakastih wakame algi
2 shiitake pecurke
1 srednja tikvica
1 veci cvet karfiola
1 srednji batat
1/2struka praziluka
2 cena belog luka
2 kasicice zacina
1 k.k.kokosovog ulja
1 kasika biljne pavlake
Priprema:
na kokosovom ulju proprziti seckan praziluk i beli luk,kad postane mekan,dodati na kocke seckan batat,tikvicu,cvet karfiola,
shiitake pecurke(kada imam vremena,stavim ih u malo vode da nabubre i udvostruce se,pa ih seckam),sada sam stavila suve,kuvace se sa povrcem,dodati i prstohvat wakame alge(zdrava hrana-kalenic pijaca/blok 70-kineska piljara).
Skuvano povrce blendirati/pasirati stapnim mikserom.
Posluziti toplu krem corbu,prelivenu jednom kasikom biljne pavlake/po zelji.
Ova corba je gusta,zdrava i odlicnog ukusa!
Prijatno 😋😍
Нема коментара:
Постави коментар